Nieuws

Doorzochte supermarkt is van vriend vermoorde Enschedeër Jihad: "Veel pijn van zijn dood"

De eigenaar van de supermarkt die ondersteboven is gekeerd in het onderzoek naar de gewelddadige dood van Enschedeër Jihad Jafo, zegt veel verdriet te hebben. "Ik was vijf jaar lang met Jihad bevriend. Ik heb veel pijn van zijn dood," vertelt hij aan RTV Oost. Niet alleen zijn 'Sham Market' werd doorzocht, ook speurde de recherche in zijn huis in Den Ham.
Kapot was hij ervan, zegt hij. Van het bericht dat zijn goede kameraad Jihad dood was. "Ik weet niet wat er is gebeurd en waarom." Supermarkteigenaar Hamid stond dan ook raar te kijken toen de politie onlangs zijn Sham Market in Hoogeveen drie dagen op slot gooide voor onderzoek.

Gegevensdragers

Wat de recherche precies in zijn zaak heeft gedaan en of er iets bijzonders is gevonden, zegt Hamid niet te weten. "Na drie dagen kreeg ik de sleutel terug, ze hebben me niks gezegd." Ook zijn huis in Den Ham werd doorzocht. "Een uur of drie zijn ze binnen geweest." Verder werd een huis in Hoogeveen door het onderzoeksteam doorzocht.
Politiewoordvoerder Chantal Westerhoff zegt desgevraagd dat er bij de doorzoekingen gegevensdragers in beslag zijn genomen. Dat kan van alles zijn waar data opstaat, zoals telefoons of laptops. Eerder al maakte de recherche bekend dat er spullen in beslag zijn genomen en sporen zijn veiliggesteld.
De supermarkt van Hamid werd drie dagen doorzocht
De supermarkt van Hamid werd drie dagen doorzocht © Perbureau Meter

Lichaam verpakt

Slachtoffer Jihad Jafo werd afgelopen mei dood gevonden in het kanaal bij Bruchterveld. Zijn lichaam was verpakt in aan elkaar geplakte vuilniszakken en een deken die gefabriceerd is in Duitsland. Het geheel was omwikkeld met een tien meter lang sierkoord voor gordijnen. Het pakket was verzwaard met een 17 kilo zwaar statief van een brandslang.
Tot de vondst was Jihad maandenlang spoorloos. Nadat de vader van drie jonge kinderen op 6 december vorig jaar de verjaardag van een van zijn kinderen vierde, werd hij later die avond door een vriend opgehaald. Kort daarop zou de 32-jarige Enschedeër uit de auto zijn gestapt, omdat hij iemand wilde spreken die bij een Mercedes stond met Duits kenteken. Later op die avond is hij nog in Den Ham geweest, zo bleek uit telefoongegevens.

Arabische kaas

Het zou kunnen dat hij die dag een afspraak had met supermarkteigenaar Hamid. Want die vertelt aan RTV Oost dat hij door slachtoffer Jihad gevraagd is boodschappen te leveren voor de verjaardag van zijn kind. "Hij wilde Arabische kaas, brood en cola", zegt Hamid. "Dat heb ik afgelopen januari ook aan de politie verteld."
Hij zegt dat hij naar eigen weten geen verdachte is in het moordonderzoek. Waarom zijn huis en supermarkt dan zijn doorzocht, zegt hij niet te weten.
Het lichaam van Jihad was verpakt in een deken, plastic en omwonden met koord
Het lichaam van Jihad was verpakt in een deken, plastic en omwonden met koord © Politie

Drugstransport

Slachtoffer Jihad Jafo was in het verleden betrokken bij drugstransporten. De politie sluit niet uit dat hij opnieuw bezig was met het organiseren van een dergelijk transport en dat daarover problemen zijn ontstaan. Maar het rechercheteam benadrukt dat er ook een andere reden voor zijn gewelddadige dood geweest kan zijn.
Bij de politie zijn afgelopen weken ruim 35 tips binnengekomen over de moordzaak. Die worden momenteel onderzocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.