Nieuws

VIDEO | Vrijwel blinde Paula uitgebuit door drugsverslaafde vriendin: "Opgelucht dat ik heb overleefd"

Paula ziet het leven weer zonnig tegemoet nadat ze door de politie uit haar woning in Hengelo werd bevrijd.
Paula ziet het leven weer zonnig tegemoet nadat ze door de politie uit haar woning in Hengelo werd bevrijd. © News United
Onder mensonterende omstandigheden wordt ze door de politie uit haar eigen woning bevrijd. De vrijwel blinde Paula (50) uit Hengelo weegt nog slechts veertig kilo en verkeert in zwaar verwaarloosde toestand. Haar vriendin en levenspartner wordt ervan verdacht dat ze Paula jarenlang heeft geterroriseerd en uitgebuit, waarbij tienduizenden euro's aan zorggeld aan drugs zijn opgegaan. Paula is intussen alweer wat aangesterkt, maar maakt nog steeds een uiterst fragiele indruk: "Ik ben heel erg opgelucht dat ik het heb overleefd."
Haar frêle verschijning ten spijt, met haar slordige 1.50 meter wist ze in de sportschool ooit gewichten van 120 kilo te liften. Was een uiterst actieve vrouw ook. Dol op dieren als ze is, deed ze vrijwilligerswerk in twee asiels en de dierentuin in Emmen.
Maar dat was in een vorig leven. Want Paula is geen schim meer van de vrouw die ze ooit was.

Vage contouren

Ze is nagenoeg blind. Ziet alles door een koker en eigenlijk alleen nog wat vage contouren. Kan slechts wat kleuren onderscheiden.
Lopen over het erf van de kinderboerderij aan de rand van Enschede lukt niet zonder hulp, maar ze heeft het er zichtbaar naar haar zin. "Dieren zijn echt mijn dingetje", glundert ze.
Paula in haar element op een kinderboerderij in Enschede.
Paula in haar element op een kinderboerderij in Enschede. © RTV Oost / Jan Colijn
Praten gaat uiterst moeizaam. Allemaal het gevolg van een zware hersenbloeding twaalf jaar geleden. "Ik had al een paar dagen knallende koppijn. Toen ik tijdens het fietsen die hersenbloeding kreeg, klapte ik met mijn hoofd hard tegen de grond."
Nadat ze met een traumaheli wordt overgevlogen naar een Duits ziekenhuis ligt ze drie maanden in coma, waarna ze nog eens acht maanden moet revalideren in Het Roessingh.

Datingsite

Vlak voor het drama heeft ze via een datingsite Jackie (*) leren kennen. Een geboren Almelose die intussen in Enschede woont. De vrouwen kennen elkaar op dat moment vooral van de contacten via de sociale media. Hebben elkaar nog maar één keer ontmoet als Jackie zich in het verpleeghuis in Haaksbergen meldt en Paula meeneemt naar huis. Huis is in dit geval Paula's huurhuis in Hengelo, waar Jackie prompt haar intrek neemt.
"Aanvankelijk was ze heel aardig, maar gaandeweg bekommerde ze zich steeds minder om mij. Het was haar vooral om de drugs te doen", weet Paula nu met terugwerkende kracht. Paula krijgt de eerste jaren na haar hersenbloeding op jaarbasis circa 55.000 euro aan persoonsgebonden budget (pgb) overgemaakt. Dat gaat rechtstreeks naar haar vriendin, die intussen is aangesteld als mantelzorger.

Verwaterde contacten

Gaandeweg verwateren Paula's contacten met familie en vrienden. Jaren komen ze niet meer bij haar over de vloer. "Jackie hield iedereen zoveel mogelijk bij mij weg."
Circa twaalf jaar woonden Paula en Jackie samen, maar met name de laatste zes jaar wordt het regime van Paula's levenspartner alsmaar strenger. "Vluchten kon ik niet. Vanwege mijn aandoening kon ik geen kant op. Ik ben weleens weggelopen hoor, maar ik kwam niet verder dan de tuin."
Alarm slaan bij anderen durft ze niet. "Ik werd bedreigd. Ze zou me in de beek gooien. Een beek met hele steile kanten. Omdat ik zo slecht zie, zou ik er nooit uit kunnen komen."
Want Paula is ernstig hulpbehoevend. "Ik heb bij heel veel zaken hulp nodig. Douchen en mezelf aankleden lukt niet."

Gevangene in eigen huis

Op het laatst komt ze amper nog buiten. Paula wordt steeds meer een gevangene in haar eigen huis. De woning wordt intussen volop gebruikt als drugshol. Er komen dealers over de vloer en junks lopen af en aan. "Ik werd met mijn hond Pip naar boven gestuurd. Op het laatst ging ik al uit mezelf naar boven. Als die mensen op bezoek kwamen, wilde ik er liever niet bij zijn."
Vanuit de zorgverzekeraar komt het bericht dat er - om Jackie te ontlasten - een extra mantelzorger moet komen. Los van deze extra mantelzorger heeft Paula bovendien een mentor die haar persoonlijk begeleidt en de laatste jaren een bewindvoerder die haar financiële zaken behartigt.

Extra mantelzorger

Marion, een buurtbewoonster, wordt Paula's tweede mantelzorger. Deze Marion nam Paula al regelmatig mee een dagje uit, maar neemt vanaf nu ook de huishouding voor haar rekening. "Ik schrok me wezenloos toen ik voor het eerst dat huis binnenkwam", zegt Marion. "Het was één grote bende. Ik sprak Paula's vriendin erop aan: 'Dit kan toch zo niet? Paula kan toch zo niet wonen? Ze heeft hulp nodig!' Maar Jackie reageerde dat ze depressief was en het daarom allemaal niet meer goed zag."
Met name de laatste zes jaar wordt Paula's situatie steeds ernstiger. "Jackie rookte aanvankelijk jointjes, maar later greep ze naar steeds zwaardere drugs", zegt Paula er zelf over.
Paula in haar jongere jaren
Paula in haar jongere jaren © Eigen foto
Intussen heeft ook een junk zijn intrek genomen in de woning, als extra huisgenoot. Mantelzorger Marion: "Maar hij kreeg ruzie met Jackie. Waarop hij bij Veilig Thuis melding maakte van de onveilige situatie van Paula. Ik heb vervolgens eveneens meermaals contact gehad met Veilig Thuis. En heb begrepen dat er daar meerdere klachten over Paula's situatie zijn binnengekomen. Zelf heb ik ook mijn zorgen kenbaar gemaakt. Vooral toen Jackie me op een dag vroeg of ik haar 5.600 euro kon lenen. Anders zouden zij en Paula vanwege huurschulden het huis uit worden gezet. Jackie moest toen met de billen bloot en vertelde dat er jaarlijks 55.000 euro aan pgb binnenkwam. Dat geld moet grotendeels aan drugs zijn opgegaan."

Buitenspel gezet

Mantelzorger Marion wordt niet lang daarna door Jackie buitenspel gezet. Dat gebeurt kort na een woningbrand. "Volgens Paula's vriendin door een omvallende kaars, maar volgens mij omdat ze met drugs in de weer was geweest. Een brandweerman verwonderde zich over de enorme puinhoop thuis en sprak me aan op de onveilige situatie. Vanaf dat moment heeft Jackie mij steeds meer buitengesloten. Tot ze vertelde dat ze de zorg elders ging inkopen en ik niet meer nodig was."
En Paula zelf? "Zij was compleet gehersenspoeld", vertelt Marion. "Als ik het er met haar over had, zei ze altijd dat ze goed werd verzorgd. En dat ze goed te eten kreeg. Vertelde dat Jackie zojuist nog lekkere soep voor haar had gekookt. Maar als ik dan een boterham aanbood, at ze er meteen twee op."

Nieuwe mantelzorger

Het tij begint zich voor Paula te keren als ze een nieuwe mantelzorger krijgt, Diana. Zij krijgt argwaan. Zeker als ze doorkrijgt dat er drugs in het spel zijn. "In een tv-kastje vond ik een pijp, speciaal voor het roken van de drug crack."
Ze weet intussen te achterhalen dat meerdere partijen melding hebben gemaakt,bij onder meer Veilig Thuis en het Zorgkantoor van Menzis. "Een familielid van Paula, twee vriendinnen, haar mentor en de bewindvoerder. Maar het haalde allemaal niets uit."

Breekijzer

Uiteindelijk schakelt Diana een kennis in, de Enschedeër Harold Busschers. Die wordt vervolgens door het Zorgkantoor van Menzis aangesteld als zogenoemd gewaarborgde hulp: iemand die wettig bevoegd is om te helpen bij het pgb-budget.
Maar Busschers vervult met name de rol van breekijzer. Hij gaat met alle betrokken partijen rond tafel: de bewindvoerder, de mentor, Veilig Thuis, het Zorgkantoor van Menzis en de gemeente Hengelo. De gemeente neemt hier vervolgens een voortrekkersrol in en er worden plannen gesmeed om Paula uit de woning te bevrijden. "Er móest wat gebeuren. Zo kon het niet langer", aldus Busschers.

Eindelijk bevrijd

Tijdens een door de gemeente gecoördineerde actie valt de politie samen met een vertegenwoordiger van Veilig Thuis de woning binnen, zoals RTV Oost eerder vandaag meldde.
Op het moment dat de politie de woning binnendringt, is partner Jackie net even weg om geld te pinnen. Als ze de politie ontwaart, vraagt ze of ze nog even naar binnen mag. Ze wil Paula nog graag een laatste knuffel geven, maar de agenten houden haar weg.
Paula is dolgelukkig toen tot haar doordrong dat ze uit de woning zou worden gehaald. Ze was niet alleen ondervoed, maar verkeerde in verwaarloosde toestand. Thuis was het één grote puinhoop. In de keuken was enige hygiëne ver te zoeken. "Ik rook niet erg lekker", besefte ze zich maar al te goed. "Maar ik was vooral heel erg opgelucht dat ik het had overleefd."

'Niet de enige'

Inmiddels is Paula vooral bezig om haar draai weer te vinden. Er heeft zich een netwerkje van vrijwilligers rond haar verzameld dat zich om haar bekommert. Heeft haar weer in de kleding gestoken en is met haar naar de kapper geweest. Paula heeft eindelijk de paarse kleur haar die ze altijd al wilde.
Ze kan weer lachen, heeft zich kunnen douchen en is een eerste keer weer bij de tandarts geweest. Er was vijf jaar niets aan haar gebit gebeurd. "Ik had enorme tandpijn, maar dan kreeg ik de pillen die ik normaal ook slik. Tramadol, een pijnstiller die dus ook goed werkt tegen kiespijn."

Forse schulden

Aanvankelijk kreeg Paula ruim 50.000 euro aan pgb overgemaakt. Later wordt dit geld verdeeld onder meerdere partijen, onder anderen onder de extra mantelzorger die was aangesteld.
Als echter duidelijk wordt dat er sprake is van forse schulden wordt een bewindvoerder aangesteld. Het zorggeld wordt vervolgens naar deze bewindvoerder overgemaakt, die op zijn beurt 125 euro leefgeld per week aan Jackie verstrekt. Al weet Jackie geregeld extra geld los te peuteren, onder meer als onkosten voor de zogenaamd zieke hond en extra kosten voor Paula's overleden zus, die echter nog gewoon leeft.
Paula voelt zich thuis te midden van de dieren
Paula voelt zich thuis te midden van de dieren © RTV Oost / Jan Colijn
Paula's gewaarborgde hulp Harold Busschers: "De contacten met haar bewindvoerder en mentor zijn goed. Zij spelen de komende tijd een belangrijke rol nu Paula de draad weer moet zien op te pikken. Ook financieel."
Want Paula heeft nog een lange weg te gaan. Behalve dat haar zorggeld grotendeels opging aan drugs blijkt ze nu ruim 20.000 euro aan schulden te hebben. Geld dat vermoedelijk via de crackpijp letterlijk in rook opging.

'Slaap weer als marmotje'

Ondanks die schuldenlast en ondanks haar meervoudige handicap is Paula optimistisch over haar toekomst. Later deze maand heeft ze een intakegesprek voor plaatsing in een instelling, die is gespecialiseerd in patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. Omdat ze hoopt voortaan zichzelf beter te kunnen redden. Vooral met alledaagse dingen. "Ik wil graag minder afhankelijk zijn van anderen. Wil weer mijn eigen plekje en weer proberen te genieten van het leven."
Haar grote liefde - twee honden en twee katten - zijn ondergebracht op een veilig adres. "Waar ik ze geregeld kan zien en knuffelen", glimlacht ze.
Ze treedt nu heel bewust met haar verhaal naar buiten. "Ik ben intussen weer vrij, maar ik ben heus niet de enige. Er zijn vast wel meer mensen die in dezelfde situatie zitten. Daarom doe ik mijn verhaal. Als ik daarmee ook maar één persoon kan redden, dan doe ik dit niet voor niets."
De eerste winst is dat ze weer tot rust is gekomen. Heeft vooral ook rust in haar hoofd. En heeft haar familie voor het eerst sinds jaren weer ontmoet. Hoe dat was? Ze kan niet eens antwoorden. Overmand door emoties huilt ze, alleen al bij de herinnering aan die ontmoeting. Maar ze wil toch benadrukken dat ze het leven weer van de zonnige kant beleeft. Glimlacht: "Ik slaap weer als een marmotje."
Later vandaag: waarom kwamen de verantwoordelijke instanties niet in actie na de alarmmeldingen?
* De naam Jackie is fictief.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.