Nieuws
Zendamateurs herbeleven Koude Oorlog in commandobunker IJssellinie

Zendamateurs Sven de Vries en Cees Mastenbroek kijken terug op een geslaagd weekeinde in de commandobunker van de IJssellinie tussen Deventer en Olst. Zij legden en hielden vanuit hun bomvrije onderkomen via de ether contact met andere oude legerlocaties in het land. Zo werd het hoogtepunt van de Koude Oorlog met de Russen 60 jaar na dato herbeleefd.
Het verliep allemaal perfect met de onderlinge communicatie tussen de zendlocaties, behalve zondagochtend. Toen beleefde Cees Mastenbroek helaas een wat minder moment. “Ik sliep namelijk ook in de bomvrije bunker en een rustiger- en veiliger plekje kun je je dezer dagen niet voorstellen. Bovendien is het er pikdonker, want er zitten natuurlijk geen ramen in een bunker en heb me dan ook behoorlijk verslapen. Heb hier maanden naar uitgekeken en dan verslaap ik me dus”, aldus Cees.

Buiten de commandobunker staat een heuse DAF YA 126 radiowagen. Dit type vrachtwagen stond destijds 40 km achter het front en verzorgde de verbindingen voor het leger. Op het veld boven de commandobunker van de IJssellinie was vrijdag door de Legergroep Voertuigen IJssellinie al een enorme antenne voor de communicatie geplaatst. Het evenement trok dit weekend honderden bezoekers uit het hele land.

Tussen 16 oktober en 29 oktober 1962 was er een acute dreiging van een kernoorlog tussen Amerika en de Sovjet-Unie nadat de Russen kernwapens plaatsten op Cuba. De dreiging was zo ernstig dat een begin werd gemaakt met het activeren van de IJssellinie, een waterlinie tussen Nijmegen en Kampen. Als voorbereiding op het onder water laten lopen van grote gebieden werden de sluizen in de Afsluitdijk al afgesloten.