Week van de Teek: 6 vragen over teken en de ziekte van Lyme

De lente is begonnen en dat betekent dat ook het tekenseizoen van start is gegaan. GGD IJsselland vraagt deze week in de 'Week van de Teek' daarom extra aandacht voor teken en de ziekte van Lyme.

Volgens de GGD draagt één op de vijf teken de ziekte van Lyme bij zich. Mensen die gebeten worden door een teek, kunnen die ziekte dus ook krijgen. Maar hoe herken je een tekenbeet? En hoe weet je of de teek de ziekte van Lyme heeft overgedragen?

1. Wat zijn teken precies?

Teken zijn kleine, spinachtige diertjes. Ze zijn vooral te vinden in bossen en duinen en soms ook in parken en tuinen. Vaak wordt gedacht dat teken zich vanuit bomen naar beneden laten vallen. Maar ze grijpen zich juist vanuit dode takjes of bladeren vlakbij de grond vast aan een dier of mens. Teken worden pas actief als de temperatuur boven de 8-10 graden Celsius komt. Van maart tot en met oktober worden mensen dus het meest gebeten.

Meer informatie vind je op de site van de RIVM.

2. Hoe voorkom ik een tekenbeet?

De GGD adviseert om niet door dichte begroeiing en struikgewas te lopen als dat niet nodig is. Daarnaast zijn er nog vier andere aandachtspunten:

- Let extra op bij het werk met of in de buurt van dieren. Pas op met kadavers: daar kunnen veel teken op zitten.
- Draag tijdens het werk gesloten en huidbedekkende kleding. Draag de sokken over de broek.
- Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Maar dit betekent niet dat je 100 procent beschermd bent. Blijf dus controleren.
- Smeer de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Lees  wel altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

3. Hoe controleer ik mezelf (of anderen) op teken?

Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans is dat je de ziekte van Lyme krijgt. Het is dus belangrijk om je hele lichaam (of dat van anderen) te controleren als je net in het bos of gras bent geweest. In onderstaand filmpje van de RIVM kun je zien hoe je dat moet doen. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

4. Hoe verwijder ik een teek?

Heb je een teek ontdekt? Verwijder het beestje dan met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar. Trek de teek langzaam en recht omhoog uit de huid. Ontsmet daarna het wondje. In onderstaand RIVM-filmpje worden deze tips nog eens herhaald.

5. Moet ik na een tekenbeet naar de huisarts?

Je hoeft niet altijd naar de huisarts na een tekenbeet. Heb je de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd dan tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme (zie vraag 6). Als deze klachten ontstaan, ga dan naar de huisarts en meld dat je door een teek gebeten bent. Heeft de teek al langer dan 24 uur op je huid gezeten? Overleg dan met de huisarts of je behandeld moet worden.

6. Hoe herken ik de ziekte van Lyme?

Het is volgens de GGD niet gemakkelijk om de ziekte van Lyme vast te stellen, omdat de verschijnselen wisselend kunnen zijn. Mogelijke (ziekte)verschijnselen zijn:

- een rode vlek of ring op de huid die steeds groter wordt;
- een grieperig gevoel met met koorts en spierpijn (zeker als je de enige in je omgeving bent met griep, moet je op je hoede zijn);
- dubbel zien, hangend ooglid, scheef aangezicht;
- pijn, krachtverlies of tintelingen in de ledematen;
- gewrichtsklachten die doen denken aan reuma.

Ga bij een of meer van deze klachten naar je huis- of bedrijfsarts en vertel dat je denkt aan de ziekte van Lyme.

Wil je meer weten over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme? Kijk dan op de website van Week van de Teek.

Meer over dit onderwerp:
teken tekenbeet ziekte van Lyme tips Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren