Vier jaar cel geëist na diefstal sieraden uit verzorgingstehuizen Overijssel

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 31-jarige vrouw uit Amersfoort, die de afgelopen jaren juwelen stal van hoogbejaarde vrouwen in verzorgingshuizen in heel Oost-Nederland. De vrouw heeft de meeste diefstallen bekend. Het gaat onder meer om diefstallen in Hengelo, Delden, Kampen en IJsselmuiden.

De vrouw werd in februari 2014 aangehouden nadat camerabeelden, waarop ze te zien was na een insluiping bij een verzorgingstehuis in Oldebroek, op tv waren vertoond. De beelden werden in oktober 2013 gemaakt en de vrouw gaf zichzelf aan. Ze bekende een aantal diefstallen en werd daarna weer vrijgelaten. In juli vorig jaar werd ze opnieuw opgepakt, nadat ze betrapt was bij een insluiping in Delden. Bij haar thuis in Amersfoort werden toen honderden gestolen sieraden gevonden. Zoveel dat, ondanks een drukbezochte kijkdag op het politiebureau in Apeldoorn, nog niet alle sieraden terug bij de eigenaren zijn.


Slechts deel van de diefstallen opgelost

Haar tweede aanhouding leidde niet tot een lang voorarrest. De 31-jarige was op dat moment hoogzwanger. Daarnaast was volgens de officier van justitie nog niet de hele omvang van de diefstallen bekend. Volgens de officier van justitie is maar een deel van de diefstallen opgelost. Dat heeft onder meer te maken met de leeftijd van de slachtoffers, hoogbejaarde vrouwen, die soms doof of blind waren en helemaal niet gemerkt hebben dat ze bestolen waren. De vrouw uit Amersfoort zou hele strooptochten gehouden hebben langs verzorgingshuizen. Daar zou ze zich tegenover bewoonsters voorgedaan hebben als een personeelslid.


De vrouw zou zich in veel gevallen met smoesjes kettingen en armbanden hebben toegeëigend. Zo vertelde één van de slachtoffers dat de verdachte haar hielp, omdat haar ketting te strak zat. Pas later merkte ze dat die weg was. Bij een ander slachtoffer zou de vrouw gezegd hebben dat het slot van een armbandje kapot was en ze het zou laten repareren. De gestolen sieraden zouden voor een groot deel zijn verkocht bij een heler in Enschede.


Verdachte ontkent aantal diefstallen

Voor de rechtbank bekende de vrouw een groot deel van de diefstallen. Een aantal ontkent ze. Het gaat om situaties, waarbij slachtoffers sliepen. "Ik durfde dat niet, ik weet dat mijn eigen oma ontzettend zou schrikken als ze opeens een onbekende in haar kamer zou zien staan en misschien wel een hartaanval zou krijgen", vertelde de vrouw voor de rechtbank in Almelo. Ook ontkent de vrouw dat ze ringen van vingers afhaalde.

Tegen de echtgenoot van de 31-jarige vrouw is een gevangenisstraf van 2 jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Volgens de officier van justitie heeft de man geprofiteerd van de opbrengst van de insluipingen in de verzorgingshuizen. Die opbrengst is volgens het Openbaar Ministerie 32.000 euro, maar dat is een voorzichtige inschatting. De man was verslaafd aan online gokken en zou een gokschuld van 60.000 tot 80.000 euro hebben. "Als ik niet gokverslaafd was, zou dit nooit gebeurd zijn", zei de man vanmiddag voor de rechter.

Heler

Tot slot is er in deze strafzaak een jaar cel geëist tegen een man uit Enschede. Hij is volgens het OM degene die de gestolen sieraden opkocht. De man ontkent dat; hij zegt dat hij het echtpaar uit Amersfoort kent vanuit de tijd dat hij bij een goudopkoper werkte. Daar zou hij hen hebben geholpen bij de verkoop van sieraden uit een erfenis.

Daarna zou hij niets meer van de twee hebben gekocht, maar hen wel hebben geholpen met het taxeren van gouden sieraden. Daarvoor kreeg hij 90 euro per keer. De man gaf tegenover de rechters volmondig toe dat hij nooit vragen stelde bij de herkomst van het goud. "Het ging mij om die 90 euro!"

Meer over dit onderwerp:
sieraden diefstal rechtbank Almelo Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren