Nieuws

Justitie eist 17 jaar cel tegen Kampenaar voor 'uitlokking' zwembadmoord

Motorcrosser Elzinga werd in 2012 doodgeschoten door een Zwollenaar
Motorcrosser Elzinga werd in 2012 doodgeschoten door een Zwollenaar © RTV Noord
Tegen Kampenaar Johan L. is 17 jaar gevangenisstraf geëist voor zijn veronderstelde rol in de Groningse zwembadmoord. Volgens justitie heeft hij het moordwapen met munitie verstrekt en een bemiddelende rol gespeeld. In 2012 werd in het Groningse Marum motorcrosser Jan Elzinga bij de ingang van een zwembad doodgeschoten.
Volgens het OM is de moord uitgevoerd in opdracht van de toenmalige partner van Elzinga en twee van haar familieleden. Via Johan L. uit Kampen werden volgens justitie twee mannen gevonden die de moord zouden uitvoeren: Pascal E. uit Zwolle en Willem P. uit Kampen. Zij zijn jaren geleden reeds veroordeeld tot respectievelijk 15 en 20 jaar gevangenisstraf.

Moord in opdracht

De Zwolse schutter Pascal E. vertelde toen al dat de moord was uitgevoerd in opdracht van Elzinga's partner. Maar de opsporingsdiensten konden geen aanvullend bewijs vinden.
Mede-veroordeelde, Kampenaar Willem P., bleef destijds zwijgen. Tot 2017. Toen begon hij met justitie te praten over de moord, hopende op strafkorting. Hij bevestigde het verhaal van medeveroordeelde Pascal E. en werd kroongetuige. Vervolgens kwam hij met nieuw bewijsmateriaal, sms-berichten in een telefoon. Hieruit zou blijken dat Elzinga's partner en haar moeder en broer wel degelijk een kwalijke rol zouden hebben gespeeld.

Vrieskist

De vriendin zou herhaaldelijk door Elzinga zijn mishandeld. Om hier een einde aan te maken telde de familie volgens Willem P. 30.000 euro neer voor een huurmoord. Dat geld zou 'zwart' zijn verkregen door het slachtoffer en in een vrieskist hebben gelegen.
Tijdens het nu lopende strafproces, dat meerdere dagen duurt, is gebleken dat de sms-berichten door Willem P. zijn vervalst. Toch acht het OM zijn verhaal op hoofdlijnen geloofwaardig, omdat het deels gestaafd kan worden met ondersteunend bewijs als telefoongegevens en berichten op een laptop.

17 tot 20 jaar cel

Plaatsgenoot Johan L., tegen wie vandaag 17 jaar cel is geëist, zou door de schoonfamilie van slachtoffer Elzinga als eerste zijn benaderd om de moord te plegen. Naar eigen zeggen heeft hij dat geweigerd, maar wel zijn kennis Willem P. erover verteld. Hij ontkent één of meer wapens te hebben geleverd. Maar het OM acht hem schuldig aan uitlokking, omdat hij Willem P. op 'de klus heeft gezet'.
Tegen de partner van slachtoffer Elzinga is 20 jaar gevangenisstraf geëist. Justitie wil haar broer eveneens 20 jaar achter de tralies en hun moeder 17 jaar. Later in het proces komt de verdediging van de verdachten aan het woord.
De rechtbank zal over enkele weken vonnis vellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.