Nieuws

Unieke Kerst Pop-up winkel brengt duurzaam kerstgevoel naar kooplustig publiek in Zwolle

In de Kerst Pop-up krijgen afgedankte kerstspulletjes een tweede leven
In de Kerst Pop-up krijgen afgedankte kerstspulletjes een tweede leven © RTV Oost
Het duurt nog twee volle maanden, toch liggen de winkels al vol met ballen, slingers en kerstmannetjes. Niks wakkert de kooplust zo aan als de kerstdagen. De kringloopwinkels in Zwolle spelen daar op in met de Kerst Pop-up, een winkel in de binnenstad, bomvol gebruikte kerstspulletjes. De Kerst Pop-up wil zo publiek dat het liefst elke kerst iets nieuws koopt, verleiden tot de aanschaf van tweedehands ballen.
Moet de boom dit jaar in het paars, zwart-wit of toch klassiek goud met rood? Veel mensen schaffen elk jaar een nieuwe partij ballen aan om met kerst zo trendy mogelijk voor de dag te komen. Zonde, vindt stichting Kringloop Zwolle. In de kringloopwinkels worden elk jaar wel grote kerstafdelingen ingericht, maar dit jaar gaat de stichting een stapje verder met een heuse pop-up kerstwinkel.

Circulaire economie

Wethouder Paul Guldemond is blij met deze aanwinst in de Zwolse binnenstad. "Ik ben wethouder van economie, maar vooral van duurzame of circulaire economie, dus dit past helemaal bij wat we met elkaar willen bereiken in Zwolle", zegt Guldemond tijdens de officiële opening. Binnen is hij onder de indruk van het aanbod. "Ik kom hier op een rustig moment zeker terug om kerstinkopen te doen."
Wethouder Paul Guldemond opent de kerst pop-up
Wethouder Paul Guldemond opent de kerst pop-up © RTV Oost
Bij de verschillende kringloopwinkels in Zwolle worden vrijwel dagelijks dozen vol kerstpullen afgeleverd. Vooral vlak na kerst, maar ook midden in de zomer van mensen die de zolder of kelder opruimen. De pop-up winkel in de Diezerstraat kan voorlopig elke dag de voorraad wel weer aanvullen, zoveel kerstspullen staan er nog in de opslag.

Stageplekken

De Kerst Pop-up komt voort uit het duurzame samenwerkingsverband WaardeRing. Hier zijn ook verschillende Zwolse scholen bij aangesloten. De winkel wordt bijna volledig gerund door studenten. Amber van der Mark loopt stage voor een marketing-opleiding van Landstede. "Eigenlijk hou ik zelf niet zo van kerst", lacht Amber. "Maar het is echt een supervette stage."
Marketing-student Amber van der Mark loopt stage in de kerst pop-up
Marketing-student Amber van der Mark loopt stage in de kerst pop-up © RTV Oost
"Ik heb meegeholpen met het opbouwen en de inrichting, ik heb andere studenten daar ook in begeleid en vandaag maak ik filmpjes en artikelen voor social media. Heel gaaf, maar nu heb ik wel even genoeg kerst gezien. Morgen ga ik weer gewoon voor de kringloopwinkel aan het werk. En als ik dit heb afgerond heb ik als het goed is mijn diploma en ga ik door naar het HBO."

Ander publiek

De eerste klanten zijn direct onder de indruk. "Het wordt weer winter, tijd om te puzzelen", zegt een vrouw met een kerstpuzzel van duizend stukjes onder de arm. "Echt superleuk dit. De kringloop terug in de binnenstad, dat trekt weer andere mensen die anders minder snel een kringloopwinkel binnenstappen."
De Kerst Pop-up geeft afgedankte spullen de kans op een tweede leven
De Kerst Pop-up geeft afgedankte spullen de kans op een tweede leven © RTV Oost
"Dat is ook ons doel", vertelt Wilma. "Sommige mensen kopen elk jaar alles nieuw. Wij krijgen vaak dozen vol met alles in het goud, alles paars, alles blauw, want dan willen ze weer een nieuwe kleur. Hier krijgt alles een tweede leven. Zo kan je voor weinig geld, en een stuk duurzamer, weer een nieuw setje kopen. En dan daarna natuurlijk niet weggooien, maar weer terugbrengen."
De Kerst Pop-up in de Diezerstraat in Zwolle is geopend tot en met 19 december.
In Zwolle krijgen afgedankte kerstspulletjes een mooi tweede leven in de Kerst Pop-up winkel

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.