nieuws

Enschede wil na dood dakloze zelf kamers gaan verhuren

De gemeente Enschede overweegt zelf kamers te verhuren in eigen panden. Enschede wil zo kamerverhuurders die het niet zo nauw nemen met de regels, de wind uit de zeilen nemen. De kamers zijn bedoeld voor kwetsbare mensen, onder wie alcohol- en drugsverslaafden.
Aanleiding voor het voornemen zijn de uitkomsten van een onderzoek naar misstanden in de particuliere kamerverhuur. Het onderzoek is gestart na de dood van een dakloze in december 2013. De man overleed onder een buitentrap aan de Molenstraat als gevolg van onderkoeling, nadat hij door zijn kamerverhuurder 's avonds op straat was gezet.

'Geen betrouwbare alternatieven'

Uit het onderzoek blijkt dat de kwetsbare mensen niet voor zichzelf opkomen en geen huurbescherming hebben. Toch verwijzen hulpverleners ze soms door naar particuliere kamerverhuurders, omdat er geen betrouwbare alternatieven zijn.
In Enschede wonen op die manier 370 mensen in zeker 76 panden van 23 huiseigenaren. De huiseigenaren kunnen deze mensen bij overlast zo op straat zetten, ook al is dat midden in de nacht. Malafide verhuurders zeggen de huurovereenkomst op door het slot van de kamerdeur te vervangen en betalen de borg niet terug. Een kwaliteitsnorm voor de verhuurder en het pand is er niet. Die zou er volgens de onderzoekers wel moeten komen.

Woningcorporaties moeten sociale gezicht tonen

Naast de mogelijkheid zelf panden te verbouwen voor kamerverhuur, mits er investeerders zijn, kijkt Enschede nadrukkelijk naar de woningcorporaties. Zij verhuren nu nauwelijks aan kwetsbare mensen maar zouden hun sociale gezicht kunnen laten zien door zich nadrukkelijker op de groep kwetsbare huurders te richten. Burgemeester en wethouders hebben de maatregelen voorgelegd aan de gemeenteraad.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.