Nieuws

Gemeenteraad Steenwijkerland eist openheid van college over biomassacentrale

Biomassacentrale Ice Bear in Steenwijk
Biomassacentrale Ice Bear in Steenwijk © RTV Oost
De raad was vrijwel unaniem dinsdagavond, over de manier waarop de gemeente Steenwijkerland communiceert over de ontwikkelingen rond de biomassacentrale Ice Bear in Steenwijk. Die communicatie verloopt slecht, de snelheid van handelen is te traag en de transparantie moet beter.
Een motie om meer aandacht te krijgen voor de volksgezondheid van de inwoners van Steenwijk werd aangenomen en wethouder Bram Harmsma komt vrijdag met meer duidelijkheid. Harmsma: "We realiseren ons de impact van de overlast. Het is te lang stil en dat klopt niet."
Er waren ruim 500 ingezamelde handtekeningen en een goed gesprek met de raadsfracties voor nodig. Maar dan lijkt het er toch op dat de gemeenteraad van Steenwijk begrijpt dat het volgens bezorgde omwonenden zo niet verder kan. "We zijn echt wel een beetje pissig nu. We mogen vragen stellen en dat doen we ook, maar antwoorden krijgen we niet."
Een comité van inwoners uit Steenwijk wil dat de gemeente ingrijpt in de situatie rond de biomassacentrale in de stad. Die fabriek, die sinds begin dit jaar palletblokken produceert, zorgt voor indringende stank, nachtelijke geluidsoverlast en veel fijnstof in de omgeving van het bedrijf. Bezorgde omwonenden vinden dat het zo niet verder kan en die boodschap is ook aangekomen in het gemeentehuis.

Vrijwel unaniem

Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond stemden vrijwel alle partijen in met een motie van de groep 'Veur elkaar' van Aletta Makken. Alleen de VVD stemde niet mee. De motie dwingt wethouder Bram Harmsma om voor aanstaande vrijdag antwoorden te geven op een aantal prangende vragen. De wethouder heeft die antwoorden ook toegezegd.
De raadsleden willen weten waarom Ice Bear in bedrijf kan blijven terwijl zij bewezen overlast veroorzaken. Die overlast is met het oog aantoonbaar en waar dat niet zo is, zouden metingen van de Omgevingsdienst IJsselland uitsluitsel moeten geven. Dat onderzoek wordt tot nu toe niet openbaar gemaakt en de omwonenden maken zich daar zorgen over.
De raad wil weten waarom omwonenden na acht weken nog geen antwoord hebben op een verzoek in het kader van de Wet Open Overheid (WOO, voorheen de WOB, red.). De raad roept het college op om binnen twee dagen openheid van zaken te geven aan de inwoners van Steenwijk.

'Direct ingrijpen'

André Bus van de plaatselijke partij BGL reageerde op de motie: "Het gaat om een 24-uursbedrijf dat nog niet op volle sterkte draait. Opmerkelijk dat er dan nu al zoveel overlast is, bij een bewezen overtreding moet direct worden ingegrepen." Volgens het CDA is het een schrijnende situatie waarbij het college onterecht de focus heeft op het proces. Er moet sneller duidelijkheid zijn voor de samenleving."
GroenLinks, D66 en de Christelijke Partij Burgerbelangen (CPB) vinden dat de wethouder slecht communiceert. Emmy Elgersma (D66): "Vorig jaar was er al een inspreker met gezondheidsklachten. Het gaat hier wel om de volksgezondheid, het raakt ons allemaal. Er moet dus echt meer snelheid in." CPB-raadslid Tilko Gernaat wees het college van B&W op de 'enorme zorgen die leven over de werkwijze van de Omgevingsdienst IJsselland'. Er is heel veel overlast en er wordt geen duidelijkheid gegeven.

'Prioriteit nummer 1'

Wethouder Harmsma zegt dat de gemeente alle belangen moet meewegen en dat zorgvuldigheid belangrijk is. "We hebben eerder al een extern milieubureau ingeschakeld en een jurist, omdat dat ook belangrijk is. We hadden graag eerder willen informeren maar dat kan nu nog niet." De klachten over Ice Bear zijn volgens Harmsma prioriteit nummer 1. Dat zal dan vrijdag ook moeten blijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.