Nieuws

Veroordeelde oplichter Johan S. in afwachting van hoger beroep op vrije voeten

De meermaals wegens oplichting veroordeelde Johan S. wordt een dezer dagen op vrije voeten gesteld.
De meermaals wegens oplichting veroordeelde Johan S. wordt een dezer dagen op vrije voeten gesteld. © RTV Oost
De meermaals wegens oplichting veroordeelde Johan S. (52) wordt een dezer dagen weer op vrije voeten gesteld. S werd dit voorjaar andermaal veroordeeld, maar ging tegen dit vonnis in hoger beroep. Dit appèl mag hij in vrijheid afwachten. Los daarvan loopt er nog wel een ander onderzoek tegen hem omdat hij via het cateringbedrijf JBRI in Hengelo tientallen klanten zou hebben gedupeerd.
Johan S. is al een kleine 25 jaar als oplichter actief. In een van zijn laatste rechtszaken noemde de rechtbank hem letterlijk "een parasiet", terwijl de reclassering intussen de moed heeft opgegeven. De enige manier om de samenleving en toekomstige slachtoffers tegen S. te beschermen is volgens de reclassering een forse celstraf, zo valt te lezen in het vonnis.
S. benaderde onder een valse naam via een datingsite vrouwen, deed zich voor als een politieman met een goed salaris en een eigen vermogen, trok bij ze in waarna hij de dames financieel uitkleedde.

Cateringbedrijf

De inkt van dit vonnis was nog maar nauwelijks opgedroogd of de naam van Johan S. dook andermaal op. Deze keer in de regio Twente met het cateringbedrijf JBRI, dat overigens op naam van zijn partner stond. De 14-jarige Tim, die folders voor de cateraar moest bezorgen, is een van de mensen die aangifte tegen S. heeft gedaan.
Nadat S. met zijn bedrijf in opspraak raakte en vluchtte, werd hij eind januari in Groningen aangehouden. Daarop werd hij gevangen gezet omdat hij zich niet had gehouden aan de voorwaarden, zoals tegen hem opgelegd in het laatste vonnis. Medio vorig jaar was hij namelijk vertrokken vanuit de kliniek waar hij werd behandeld tegen de stoornis waaraan hij lijdt. Vervolgens hield hij zich onbereikbaar voor de reclassering.

Nieuwe veroordeling

In april dit jaar werd Johan S. door de rechtbank Zutphen veroordeeld voor een andere reeks fraudezaken. Daarbij werd een jaar celstraf opgelegd en bepaald dat hij 10.000 euro moest betalen aan twee van zijn slachtoffers.
Johan S. is tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan. Dat S. appèl aantekende tegen dit vonnis terwijl hij tijdens de strafzaak nog uitgebreid spijt betuigde over zijn daden, hoeft volgens zijn advocaat Myrddin Bouwman niet haaks op elkaar te staan. Integendeel juist, meent ze. "Hij heeft de feiten waarvan hij werd beschuldigd nooit ontkend en dan is dit toch wel een behoorlijk hoge celstraf die hieruit is gerold."
Johan S. hoopt dan ook dat in het appèl een mildere straf wordt opgelegd. Een woordvoerster van het ressortsparket laat weten dat er nog geen datum voor dit hoger beroep is vastgesteld. Volgens S.' advocaat gaat dat met het oog op de werkdruk bij justitie en de volle agenda's van rechtbanken zeker dit jaar niet meer lukken.

Bedreigingen

In afwachting van dit hoger beroep wordt Johan S. nu een dezer dagen op vrije voeten gesteld. Zijn advocaat Myrddin Bouwman wil geen exacte datum noemen: "Omdat er tijdens de rechtszaak toch wel forse agressie tegen mijn cliënt is geuit. Onder meer dat ze hem wel zouden weten te vinden." Ook wil ze niet ingaan op de vraag of S. straks terugkeert naar Twente. "Daar doe ik om dezelfde reden geen mededelingen over."
Los van het hoger beroep loopt er nog altijd het onderzoek naar mogelijke strafbare feiten rond het cateringbedrijf. Dit onderzoek is nog altijd in volle gang.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.