Nieuws

SERIE | 'Barbaros, meer dan alleen voetbal afl. 4': Ramadan, bier en een eigen gebedsruimte

Het schip van Barbaros
Het schip van Barbaros © RTV Oost
Geloof speelt een belangrijke rol binnen SC Barbaros uit Hengelo. De voor mensen met een Turkse achtergrond opgerichte voetbalclub is er voor iedereen, maar de ramadan speelt wel een belangrijke rol.
Want tijdens deze vastenmaand is de club het decor van een gezamenlijk maaltijd, georganiseerd samen met de moskee. Maar er is meer: sinds kort is er ook een eigen gebedsruimte en die is er volgens voorzitter Erkan Coskunsu voor iedereen. "Je mag je hier gewoon terugtrekken wanneer je daar behoefte aan hebt. Maar het is vooral voor mensen die willen bidden. Eerder moest dat tussen de vuile shirts en we vonden dat dat echt meer kon."
Kijk hier aflevering 4 van 'Barbaros, meer dan alleen voetbal'.
Wel moeten de schoenen uit in de gebedsruimte. Coskunsu benadrukt dat de club er voor iedereen is: "Als je meedoet aan de ramadan mag dat, als je een biertje wil drinken mag dat ook. Ieder is vrij om te kiezen."
Hoofdtrainer van Zondag 1 is Ugur Yildirim, hij weet dat je met ramadan te maken hebt. "De KNVB gaat er echt geen rekening mee houden, die wedstrijden van gewoon door. Maar ramadan is meer dan alleen niet eten, dus ik geloof ook dat spelers er sterker van worden."

Kruisjes

De club is vernoemd naar de beroemde zeevaarder en piraat Barbarossa. Nina 'Paintina', graffiti-artieste uit Hengelo, heeft verschillende muurschilderingen rond dit thema op de club gemaakt. "En iedereen komt kijken wanneer ik bezig ben. Grappige was dat ik eerder kruisjes gebruikte om vlakken af te tekenen. Daar kwam zoveel commentaar op, 'Hoezo kruisjes boven Istanbul', daar ben ik maar mee gestopt."
Kijk ook de eerdere afleveringen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.