Nieuws

Bomvolle publieke tribune ziet hoe Haaksbergse raad de zoutwinning dwarsboomt

Zoutwinning in Sint Isidorushoeve zit er voorlopig niet in. Een meerderheid (12-7) van de Haaksbergse gemeenteraad heeft woensdagavond laten weten de boringen van chemiebedrijf Norian niet toe te laten. Die stemming werd door de bomvolle publieke tribune met stil gejuich ontvangen.
In een volgepakte raadszaal werd woensdagavond de mogelijke zoutwinning in Sint Isidorushoeve besproken. Zo'n driehonderd inwoners gingen met z'n allen op de fiets naar het gemeentehuis om de vergadering bij te wonen. "Ik zit al 25 jaar in de raad, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Frans Winkelhuis (CDA) als de publieke tribune volstroomt. In het gemeentehuis is een tweede ruimte ingericht waar publiek de vergadering op een scherm kan volgen.
Voordat Nobian daadwerkelijk op de acht gewenste locaties mag beginnen met boren, is er een omgevingsvergunning nodig die door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) moeten worden verleend. Maar voordat EZK dat kan, moet Haaksbergen een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' afgeven.
Een verklaring van geen bedenkingen is een instemming van een ander bestuursorgaan voor het verlenen van de omgevingsvergunning. Zonder de verklaring van geen bedenkingen kan het bevoegd gezag de omgevingsvergunning niet verlenen. Omdat Nobian graag zout wil winnen in Sint Isidorushoeve, heeft zij een omgevingsvergunning nodig.

Voorwaarden

Het college gaf in een raadvoorstel aan bereid te zijn die verklaring af te geven, mits Nobian aan de door Haaksbergen gestelde voorwaarden voldoet. Zo moet er onder meer een garantiefonds komen en moet er sprake zijn van omgekeerde bewijslast. In dat geval moet bij schade Nobian aantonen dat het niet door de zoutwinning komt, zolang dat bewijs niet wordt geleverd wordt het chemiebedrijf als schuldige gezien.
"Als er niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, is zoutwinning wat ons betreft niet mogelijk", stelt wethouder Jan-Herman Scholten. Dat stemt CDA, Nieuw Haaksbergen (NH) en VVD niet tevreden. "Waarom moet er nu al een voorlopige verklaring van geen bedenkingen komen? Waarom niet wachten tot een moment dat er meer duidelijk is. Bijvoorbeeld over de veiligheid", vraagt Bart Woortman (VVD) zich hardop af.

Fel debat

De drie partijen dienen een amendement in om het voorstel te wijzigen. Dat komt erop neer dat er geen medewerking vanuit de Haaksbergse politiek komt. Daarop volgt een fel debat. Team DAP stelt dat de gemeenteraad al lange tijd had kunnen ingrijpen, maar die kans aan zich voorbij had laten gaan. "U doet alsof u politiek knokt voor de inwoners, maar u weet dat u juridisch nat gaat", aldus Gea Costerus (Team DAP).
Dat schiet bij VVD'er Woortman duidelijk in het verkeerde keelgat. "Dit laat ik mij niet aanpraten", bijt hij van zich af.
De indienende fracties CDA, VVD en NH hebben samen een meerderheid met twaalf van de negentien zetels. Dat blijkt ook tijdens de stemming die eindigt in twaalf voor en zeven tegen, waarmee het amendement is aangenomen. Als burgemeester Welten met die woorden afhamert, gaan op de publieke tribune de armen de lucht in.
Volle publieke tribunes tijdens de gemeenteraadsvergadering
Volle publieke tribunes tijdens de gemeenteraadsvergadering © RTV Oost / Leroy Vugteveen

Belangrijke stap

Esther Diepenmaat (CDA) ziet het weigeren om mee te werken als een eerste genomen horde. "Het is een eerste belangrijke stap in de strijd tegen zoutwinning. Maar we zijn er nog zeker niet."
Bij actiegroep Laat de Hoeve Niet Zakken wordt een klein feestje gevierd. "Het is mooi om te zien dat de politiek naar ons luistert", vertelt Ludwig ten Broeke. "Nu gaan we met een biertje vieren dat het amendement is aangenomen. Of twee biertjes", sluit hij lachend af.
Sint Isidorushoeve tegen zoutwinning

Rechter

Als de raad ook een definitieve verklaring van geen bedenkingen weigert, is er voor Nobian nog één optie om alsnog een omgevingsvergunning te krijgen: de gang naar de rechter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.