nieuws

Voorlopig geen 'terrassenbelasting' in Haaksbergen na gesprekken met horeca

Terras in Haaksbergen
Terras in Haaksbergen
Haaksbergen gaat niet de omstreden 'terrassenbelasting' invoeren. Na gesprekken met een aantal horecaondernemers trekt de wethouder de conclusie dat het niet handig is om de belasting nu in te voeren.
De 'terrassenbelasting' heet officieel precariobelasting en gaat om meer dan alleen het terras. Met de maatregel kan de gemeente belasting heffen voor het gebruik van de openbare ruimte. Naast een terras gaat het ook om bijvoorbeeld uitstallingen van winkels, erkers, luifels en uithangborden.
Al tijdens de begrotingsvergadering in november 2014 droeg de raad het college middels een motie op om geen precariobelasting in te voeren. Ook horecaondernemers trokken toen al aan de bel omdat veel terrassen in eigen beheer zijn, waardoor de belasting maar op een relatief klein aantal terrassen kon worden geïnd. Wethouder Ellen Prent van Financiën liet toen weten dat de belasting voorlopig niet zou worden ingevoerd.

In februari ging wethouder Annette Nijhuis opnieuw in gesprek met de horecaondernemers om te kijken of de belasting alsnog kon worden ingevoerd. Uit deze gesprekken bleek dat er geen animo was voor de belasting. Wel wordt er gekeken of de ondernemers op een andere manier wat terug kunnen doen voor het gebruik van gemeentelijke grond, zoals het in dienst nemen van werklozen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.