Nieuws

Tukkers zijn gelukkig, Twentenaar geeft het leven een 7,1

Het eindcijfer werd gepresenteerd in de schouwburg van Hengelo.
Het eindcijfer werd gepresenteerd in de schouwburg van Hengelo. © RTV Oost
In Twente zijn de meeste mensen gelukkig. Dat bleek gisteravond tijdens de onthulling van de uitkomsten van het onderzoek naar het geluk van Twente. Met een score van een 7,1 zijn de Tukkers gelukkig.
In Twente werken overheid, ondernemers en onderwijs samen aan het versterken van de economie. Niet alleen met als doel om steeds meer geld en goed te vergaren, maar vooral om van Twente een regio te maken waar het goed wonen, werken en leven is voor iedereen. Deze samenwerkende organisaties doen dat onder de noemer 'Twente Board'.
“Dat einddoel noemen we het Bruto Twents Geluk”, zegt Twente Board directeur Victor-Jan Leurs. “Geluk wordt voor een belangrijk deel bepaald door de verbondenheid met anderen. Geluk is waar het om gaat in het leven. Gelukkige mensen stimuleren de economische groei. En als we ieder mens daarin een beetje helpen groeien, groeien we ook als regio en worden we aantrekkelijker voor (internationale) bedrijven en talent.”

Hoe bepaal je zo'n cijfer?

RaboResearch onderzoekt de brede welvaart in alle Nederlandse regio's. In Twente werden hiervoor 3500 mensen ondervraagd uit allerlei milieus. De elf dimensies die voor dit onderzoek worden gebruikt zijn onderwijs, werk, inkomen, milieu, veiligheid, woontevredenheid, subjectief welzijn, maatschappelijke betrokkenheid, gezondheid, sociale contacten en de balans tussen werk en privé. Naast een overall cijfer voor de regio, is er per gemeente een rapport opgesteld, met daarin de uitkomsten van elke dimensie.

Uitkomsten

De brede welvaart of Bruto Twents Geluk zoals die door de inwoners van Twente wordt ervaren, is met een 7,1 relatief hoog en significant hoger dan elders in het land. De verschillen tussen de gemeenten zijn groot, met een zeer hoge brede welvaart in Tubbergen en een lagere welvaart in de drie grootste steden samen. Toch hebben de inwoners van Enschede, Hengelo en Almelo gezamenlijk nog altijd een hogere brede welvaart of Bruto Twents Geluk dan gemiddeld in Nederland. Van de ruim 600.000 inwoners van Twente voelen zich ongeveer 55.000 mensen ongelukkig.
Inwoners van Tubbergen zijn het gelukkigst van Twente.

Aandachtspunten

Ondanks het totale hoge eindcijfer voor het Bruto Twents Geluk, zijn er in Twente twee aandachtspunten. Ten eerste de scores op de afzonderlijke dimensies. Die zijn zeer hoog voor veiligheid en huisvesting, maar laag op de dimensies maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling. Ook scoort Twente op de dimensie werk-privébalans -als enige dimensie- lager dan landelijk. Dit zijn dus de dimensies die aandacht verdienen. Tot slot valt op dat de brede welvaart, het Bruto Twents Geluk, in Twente tussen 2021 en 2022 niet lijkt te zijn gedaald, terwijl die in Nederland als geheel met een procentpunt afnam.

En nu?

Gemeenten hebben allemaal hun eigen rapport ontvangen van Twente Board. Op die manier kan bijvoorbeeld Enschede, de slechts scorende gemeente, aan de slag om de welvaart onder inwoners te vergroten. Terwijl Tubbergen, de gemeente met het hoogste cijfer, er dus alles aan kan doen om het grote geluk onder inwoners te behouden. Volgens jaar hoopt Twente Board opnieuw zo'n onderzoek te houden om te kijken of er vooruitgang is geboekt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.