Nieuws

Pand viervoudige moord verbouwd tot appartementencomplex: "Wie wil hier nou wonen?"

De vroegere growshop, waarin november 2018 vier mannen werden doodgeschoten, wordt momenteel verbouwd tot appartementencomplex.
De vroegere growshop, waarin november 2018 vier mannen werden doodgeschoten, wordt momenteel verbouwd tot appartementencomplex. © RTV Oost
Jarenlang moesten omwonenden aankijken tegen het 'moordpand': de voormalige growshop Van Leeuwenhoek in de Enschedese wijk Velve-Lindenhof. Maar bouwvakkers zijn sinds kort bezig met voorbereidende werkzaamheden om er straks drie appartementen in onder te brengen. Gisteren was het exact vier jaar geleden dat hier vier mannen op klaarlichte dag in koelen bloede werden doodgeschoten. Het inmiddels beruchte pand krijgt een metamorfose, maar omwonenden vragen zich af: "Wie wil hier nou wonen?"
Nadat vader Camil A. en zijn twee zonen Dejan en Denis tot levenslang werden veroordeeld voor de 'kwartetmoord', gingen ze in hoger beroep. Terwijl dit appèl nog onder de rechter is, werken bouwvakkers zich in het zweet om het 'moordpand' een tweede leven te geven.

Karakteristieke details

De omwonenden waren er eigenlijk heel duidelijk over: het liefst zagen ze het pand tegen de vlakte gaan. Met name de naaste buren zeggen dat het gebouw op de hoek van de Van Leeuwenhoekstraat met de Snelliusstraat telkens weer herinnert aan die fatale dag dat de wijk internationaal nieuws werd.
Maar de drie betrokken woningbouwverenigingen beslisten anders: eerder dit jaar werd bepaald om het karakteristieke pand te renoveren en er drie appartementen in onder te brengen.

Interieur verwijderd

Intussen zijn werklieden bezig om de vroegere growshop te verbouwen. De houten platen voor de ramen zijn weggehaald, terwijl het voormalige interieur al helemaal is verwijderd. Door de ruiten is te zien dat de balie in het winkelgedeelte van de growshop, waarachter een van de slachtoffers werd teruggevonden, is verdwenen.
Ook het grote aquarium dat in de winkel stond - waarin grote koikarpers zwommen die regelmatig door kinderen uit de buurt werden gevoerd - heeft inmiddels ruim baan moeten maken.
Het 'moordpand', de vroegere growshop waarin vier mensen werden doodgeschoten, wordt momenteel verbouwd.
Het 'moordpand', de vroegere growshop waarin vier mensen werden doodgeschoten, wordt momenteel verbouwd. © RTV Oost
Uitgangspunt van de verbouwing is overigens om een aantal monumentaal ogende details te behouden. Zo bevindt zich aan de voorgevel een haak, in vervlogen tijden bedoeld voor een katrol om huisraad naar beneden te kunnen takelen. Die haak blijft gehandhaafd.

'Tegen de vlakte'

Niet alle buurtbewoners zijn even blij met deze oplossing. Hoewel het pand al een hele andere aanblik biedt dan de afgelopen jaren, waarbij het leeg stond en in rap tempo verloederde.
"Inderdaad, het is al aardig opgeknapt", zegt een buurman, die vanuit zijn woonkamer zicht heeft op het pand. "Maar ik blijf het een lelijk gebouw vinden. Niet in de laatste plaats omdat je op deze manier er toch telkens weer aan wordt herinnerd wat hier is gebeurd. Voor mijn part was het tegen de vlakte gegaan. Woningnood of niet, ik vraag me toch echt af: wie wil hier nou wonen?"

Kandidaat-huurders

Tegelijk overheerst bij buurtbewoners het idee dat de drie appartementen binnen de kortste keren bewoond zullen zijn. Ook al omdat niet-wijkbewoners de wrede voorgeschiedenis veelal niet van nabij hebben meegemaakt.
Of er veel animo is, valt vooralsnog echter lastig te peilen. Een woordvoerster van corporatie Ons Huis laat weten dat de vergunning is aangevraagd en dat die naar verwachting op z'n vroegst begin februari wordt verleend. Zodra de vergunning binnen is, wordt daadwerkelijk een begin gemaakt met de bouw van de drie appartementen, bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens.
"Nu zijn we nog volop bezig met het uitwerken van de precieze plannen voor de appartementen. Als alles duidelijk is, starten we met de verhuur ervan." Pas vanaf dat moment kunnen kandidaten zich inschrijven.

Levenslang

Vader Camil A. en zijn zonen Dejan en Denis zijn voor de moorden veroordeeld tot levenslang. Hun hoger beroep loopt nog. Tot nog toe deden de drie mannen tijdens de verhoren en de rechtszaak voornamelijk een beroep op hun zwijgrecht.
Vader Camil A. en zijn zonen Dejan en Denis kregen levenslang voor de viervoudige moord in Enschede.
Vader Camil A. en zijn zonen Dejan en Denis kregen levenslang voor de viervoudige moord in Enschede. © Petra Urban
Na het vonnis tot levenslang kwam vader Camil A. met een verklaring, waaruit zou moeten blijken dat de 'kwartetmoord' zou zijn gepleegd door twee mannen en twee vrouwen. Tijdens dit verhoor kwam hij met een aantal gedetailleerde verklaringen over onder meer de herkomst van bepaalde forensische sporen, waaronder het DNA van een van de zonen op de plaats delict. Ook kwam hij met een scenario hoe het volgens hem kon dat bloedsporen van een van de slachtoffers werden teruggevonden in de zwarte Volkswagen Golf van de familie A.
Uit onderzoek door RTV Oost bleek echter meteen al dat die verklaring enkele cruciale hiaten bevatte. Nu vader Camil A. deze zomer op 61-jarige leeftijd in de gevangenis overleed aan hartfalen, is de grote vraag met welke lezing de twee zonen Dejan en Denis op de proppen gaan komen over wat er volgens hen die dag in de growshop is gebeurd en hun eventuele rol.

Zwijgen doorbreken

Dat de vader en zijn zonen tijdens de rechercheverhoren en de rechtszaak voornamelijk een beroep deden op hun zwijgrecht, is iets wat de rechtbank ze in het vonnis nadrukkelijk kwalijk nam. Mochten ze dus in hoger beroep enige kans van slagen willen maken om alsnog onder levenslang uit te komen, zullen ze hoe dan ook met een geloofwaardige verklaring moeten komen.
Naar verwachting buigt het gerechtshof zich komend voorjaar over het hoger beroep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.