Nieuws

Reiziger vaak in kou door hoge rituitval op Kamperlijntje

Station Kampen
Station Kampen © Harry Hol
Het aantal treinen dat uitvalt op het Kamperlijntje, de verbinding tussen Kampen en Zwolle, is bovengemiddeld hoog. Reizigers kunnen staan daardoor in de kou, ook omdat er niet altijd vervangend (bus)vervoer wordt ingezet. De provincie is in gesprek met vervoerder Keolis om de rituitval te verminderen. "Het moet niet verder toenemen", vindt gedeputeerde Bert Boerman.
Via het Kamperlijntje ben je vanaf Kampen met tien minuten in Zwolle. Maar doordat het traject enkelspoor is, levert dat bij uitval van machinisten direct aan beide kanten problemen op. "Het betekent namelijk dat er automatisch twee ritten uitvallen: de rit heen en de rit terug", zegt gedeputeerde Bert Boerman van de provincie. "Dat is wel een ingewikkelde, vooral om op te lossen voor de vervoerder. Daarover vinden gesprekken plaats."

Drie procent

De rituitval op de lijn Zwolle-Kampen bedroeg over augustus en september drie procent. Ter vergelijking: op het traject Almelo-Hardenberg is dat één procent. "Het ziekteverzuim op de lijn-Kampen is hoger dan normaal", zegt Boerman. "Er zijn onder meer twee machinisten die door een aanrijding met een persoon niet volledig inzetbaar zijn."
Doordat er bij treinuitval niet direct vervangend vervoer in wordt gezet, staat de reiziger in de kou. Keolis hoeft ook niet direct bussen in te zetten, als er bijvoorbeeld een uur lang geen treinen rijden op het traject. "Maar de rituitval moet niet verder toenemen", vindt gedeputeerde Boerman.
Ook reizigers zijn huiverig:
Problemen op Kamperlijntje

Oplossing

Volgens Boerman doet Keolis wel haar best om de problemen om te lossen, bijvoorbeeld door het werven van extra machinisten. Het tekort aan treinbestuurders heeft ook op het traject Enschede-Zwolle tot rituitval geleid, al is de uitval er niet zo hoog als tussen Zwolle en Kampen.
De hoge uitval op Zwolle-Kampen hebben zowel in de gemeenteraad van Kampen als in de Staten al geleid tot politieke vragen.
Het Kamperlijntje wordt medegefinancierd door de provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle en Kampen. Vervoerder Keolis rapporteert daarom aan de overheidsinstanties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.