Nieuws

Hermien Embsen eert overleden echtgenoot met uitgave van zijn boek over verlies en rouw

Hermien Embsen
Hermien Embsen © Ina Brouwer
Hermien Embsen en Ton Overtoom uit Hengelo stonden twintig jaar geleden aan de wieg van de eerste opleiding tot ritueel begeleider in Nederland op post-hbo niveau. Honderden ritueel begeleiders studeerden af bij Het Moment. Ton wilde zijn kennis wetenschappelijk toetsen en schreef een proefschrift over de rol van de ritueel begeleider bij afscheid, maar kon zijn werk zelf niet verdedigen.
Ton Overtoom overleed in januari van dit jaar op 67-jarige leeftijd. Zijn partner en levensgezellin Hermien rondde het proefschrift af. Het boek Ritueel, symbool en rouw vertelt over de kracht van rituelen en symbolen bij het omgaan met een verlies. Zaterdag 5 november wordt het boek gepresenteerd in de Waterstaatskerk in Hengelo.

Ontkerkelijking

Nederland ontkerkelijkt. In hoog tempo verlaten gelovigen massaal de kerk. Het merendeel van de Nederlandse bevolking is buitenkerkelijk geworden. Er zijn steeds minder uitvaarten in een kerkelijke setting. Familie en nabestaanden geven tegenwoordig zelf vorm en inhoud aan het afscheid van de overledene. In zijn boek schetst Overtoom de ontwikkeling van kerkelijke via zakelijke naar persoonlijke uitvaarten.
Ritueel, symbool en rouw
Ritueel, symbool en rouw © Ina Brouwer
"Het gaat bij een persoonlijke uitvaart niet om het idee dat alles kan", zegt Hermien Embsen. Een ritueelbegeleider bij het afscheid kan hulp bieden door met de familie en nabestaanden op zoek te gaan naar een persoonlijk symbool dat de overledene kenmerkt. Richt de uitvaartverzorger zich op de organisatie van de uitvaart, een ritueelbegeleider focust zich op de vorm en inhoud van de bijeenkomst, waarin het persoonlijk symbool van de gestorvene centraal staat.

De wet van de overtoom

Rituelen en symbolen bij een afscheid helpen nabestaanden niet alleen bij het gedenken van de overledene, ze geven ook perspectief op de toekomst. Ton Overtoom, whats in a name, noemde dit de wet van de overtoom. Zoals met een overtoom een schip over land van het ene water naar het andere getrokken wordt, zo opent het persoonlijke symbool de deur naar de toekomst met achterlating van en respect voor het verleden.
Zondag in Hoogtij een gesprek met Hermien Embsen over Ritueel, symbool en rouw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.