Cultuur

ODE AAN... | 2. Frits Spits: Dit radio-icoon blijkt half Twents te zijn

In Ode aan... wordt Frits Spits in het zonnetje gezet door regionale artiesten en cabaretiers
In Ode aan... wordt Frits Spits in het zonnetje gezet door regionale artiesten en cabaretiers © Willem Walderveen
Deze Ode aan... gaat over radio-icoon Frits Spits, de man die een bepalende rol heeft gehad op de Nederlandse radio én half Twents blijkt te zijn door zijn moeder. Het is een hommage aan deze culturele held in de Kleine Willem in Enschede. Frits Spits wordt in deze serie, zittend op de eerste rij in het zonnetje gezet door jonge én getalenteerde artiesten als Wilminks Kweek, Henk Westbroek, kunstenares Sonna Krom én cabaretier Jan Riesewijk!
Die bepalende rol van Frits Spits wordt gekenmerkt door zijn manier van radio maken door de jaren heen, maar ook door een podium te geven aan de Nederpop en het binden van zijn luisteraars door zijn gevoel voor taal en strakke formats met muziek, rubrieken en spelletjes.

Henk Westbroek

Liedjesschrijver en presentator Henk Westbroek, bekend van de band Het Goede Doel en de hit België, vertelt op zijn eigen wijze wat Frits Spits betekend heeft als radiomaker én voor de Nederlandstalige popmuziek. Met daarbij één ‘kritische’ noot: Frits Spits heeft de punk gemist. ‘Dat is ‘m vergeven’ vindt Westbroek. Frits Spits op zijn beurt vindt dat hij te veel eer krijgt en geeft de veer door aan Edwin Evers en zíjn rol in de jaren negentig.
Ode aan... radio-icoon Frits Spits blijkt cabaretier Jan Riesewijk perfect te verstaan vanwege zijn Twentse moeder, maar heeft de punk helemaal gemist.

Doopceel en carrière Frits Spits

Frits Spits is geboren als Frits Ritmeester in 1948 in Eindhoven. Als kind verzint hij de naam Frits Spits omdat het zo mooi rijmt. Tijdens zijn studententijd is hij al DJ in het uitgaansleven. Bekend wordt hij in 1978 met het programma De Avondspits. Zijn gevoel voor woord en taal en dat bekende format van muziek afgewisseld met rubrieken, gesprekken en spelletjes, maakt De Avondspits een ongekend populair programma. 'Als je in de auto zat, stemde je af op De Avondspits.'

Crisis

In 1987 maakt hij de overstap naar televisie, het programma Nieuwsspits. Maar hij vond het zelf geen succes: hij miste de radio enorm. Zelfs zo erg dat hij, als hij zelf onderweg was, in de auto muziek zat aan en af te kondigen. 'Dat was toch wel een crisis, ja' zegt Spits nu. Een teken dat hij terug moest naar zijn liefde: ‘radio maken’.

Televisie én radio

Toch stopte hij niet voor altijd met televisie en is hij later nog te zien in Ontbijt TV, Ook Dat Nog en Theater van het Sentiment. Ondertussen hervatte hij vanaf 1990 weer De Avondspits op radio3.

Na Tijd voor Twee volgt De Taalstaat

Vijf jaar later start hij met het programma Tijd voor Twee, op – jawel – radio2 en blijft dat doen tot 2013 waarna hij verhuist naar radio1 met De Taalstaat. Waar hij nog altijd te vinden is. Sinds 2008 schrijft Spits ook meerdere boeken: Zestig strepen, De tweedelige Standaards van Spits waarin hij zijn eigen lijst van bepalende nummers maakt, toelicht en zelfs cd’s toevoegt. Daarna schrijft hij 'Alles lijkt zoals het was' en 'Mijn West Side Story', over het verlies van zijn vrouw. In alle boeken speelt muziek een grote rol.

Klap op de vuurpijl

Nog voordat Frits Spits zijn portret aangeboden krijgt van Sonna Krom, een schilderij waar hij echt heel blij mee is, is Jan Riesewijk toch wel de klap op de de vuurpijl deze uitzending. Hij vraagt Frits Spits, om naar voorbeeld van Titus Brandsma, die door de Paus geëerd is, om ook zijn jasje achter te laten zodat het in piepkleine stukjes geknipt kan worden en als relikwie op een geplastificeerd kaartje verkocht kan worden ten behoeve van boeken, cultuur en het theater in deze barre tijden.
cabaretier Jan Rieswijk stelt voor het jasje van cultuurheld Frits Spits ook op te knippen en te verkopen als relikwie.
cabaretier Jan Rieswijk stelt voor het jasje van cultuurheld Frits Spits ook op te knippen en te verkopen als relikwie. © uit aflevering Ode aan... Frits Spits

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.