Cultuur

ODE AAN... | 3. Willem Wilmink: dichter, liedjesschrijver en nog veel meer dan dat

Paul van Vliet, Frits Spits en Willem Wilmink. In Theater de Kleine Willem in Enschede staan deze culturele helden dit keer niet op het podium maar krijgen ze ieder een hommage. In ‘Ode aan…’ worden ze toegezongen door jonge artiesten van Wilminks Kweek, halen bekende vakgenoten herinneringen op en worden ze in het zonnetje gezet door regionale cabaretiers.
Er is zoveel geschreven over de man die zelf zoveel schreef. En: Willem Wilmink schreef nooit zomaar. Elk woord was doordacht, elke zin keer op keer geproefd. Elk liedje gezongen en ieder gedicht gezegd. Willem Wilmink schreef voor kleine en grote mensen, voor vele radio- en televisieprogramma's en collega-artiesten.
Zijn televisiewerk was ook bij mensen die zijn naam niet kenden mateloos populair
ArtEZ Conservatorium Zwolle
In de derde aflevering van Ode aan... houden we een eerbetoon aan Willem Wilmink en het prachtige oeuvre dat hij ons naliet. Jonge artiesten van Wilminks Kweek zingen zijn liedjes, twee piepjonge talenten lezen zijn gedichten, kunstenares Sonna Krom schilderde Willem's portret én vakgenoten Frank Groothof van Sesamstraat, radiomaker en schrijver Jacques Klöters en cabaretier Jan Riesewijk halen herinneringen op en brengen een hommage aan hem. Met Wobke Wilmink op de eerste rij.
Het gaat niet om je autoriteit als docent maar om wat je te zeggen hebt
Willem Wilmink
Taalanalist en collega-auteur René Appel was ooit leerling van Wilmink. Hij vertelt: "Willem was een bijzonder aardige leraar." Hans Dorresteijn schreef over Willem Wilmink: 'van alle getalenteerde en sympathieke wetenschappelijk medewerkers die hier op het instituut rondliepen, straalde Willem de minste autoriteit uit. Hij was louter vriendelijke welwillendheid. Hierdoor kregen sommige studenten de indruk dat ze intellectueler waren dan hij.'"
Ode aan... - 3 - Willem Wilmink
Willem Wilmink (1936 – 2003) werd geboren in de Javastraat in Enschede en ging daar, in diezelfde straat naar school. Na het gymnasium in Almelo, ging hij Nederlands studeren in de hoofdstad en gaf tijdens het laatste jaar van zijn studie al les op het Gymnasium in Amsterdam. Van '61 tot '78 was hij universitair docent in Amsterdam. Willem Wilmink was een enorm liefhebber van woord en taal én van het dialect. Hij schreef cabaret, vertaalde, was literair vertaler, schreef vele liedjes, poëzie en schreef onsterfelijke teksten voor tv-programma’s. In Nederlands én het dialect. Hij schreef voor De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis, De film van Ome Willem, Sesamstraat, Kinderen voor kinderen en voor Herman van Veen. Hij is de man van Deze vuist op deze vuist, Hallo Geitenbreiers, Broodje poep. Dat geldt ook voor cabaretteksten als Frekie, De oude school en Ben Ali Libi.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.