Nieuws

Belastingkantoor stopt met vragen naar interieurfoto's van Enschedese woningeigenaren

Interieur, foto ter illustratie
Interieur, foto ter illustratie © ANP
De oproep van de gemeenteraad van Enschede is gehoord. Het Dagelijks Bestuur van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) stopt met het vragen naar huis- en keukenfoto's van Enschedese woningeigenaren. De landelijke pilot, bedoeld om de WOZ-waarde van een woning nauwkeuriger te bepalen, leidde deze week tot een spoeddebat in de gemeenteraad en Kamervragen.
Eerder deze maand kregen tal van woningeigenaren in Enschede een brief van het GBT op de deurmat. Daarin het verzoek om voor 30 oktober elf foto's aan te leveren, zodat het belastingkantoor een betere beoordeling van de woningwaarde zou kunnen maken. Het leidde tot ophef onder inwoners en lokale politici, met name om het privacyaspect. In de Tweede Kamer stelden de PVV en Wybren van Haga (BVNL) vragen hierover aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting.

No cure no pay

De landelijke proef is gestart vanwege de opkomst van zogeheten No Cure No Pay bedrijfjes. Die beloven woningeigenaren alles in het werk te stellen om de onroerendezaakbelasting (ozb) naar beneden bij te stellen.
Als de zaak wordt gewonnen, al gaat het om enkele euro's ozb, kan zo'n bedrijfje de proceskosten vergoed krijgen. Het GBT verwacht dit jaar dat daar - en met het inhuren van derden, zoals taxateurs - 1,3 miljoen euro aan kosten mee gemoeid zijn.

Stopgezet

De gemeenteraad van Enschede wil er niet aan. Afgelopen maandag dienden D66 en PVV een door de bijna gehele raad gesteunde motie in, waarin wethouder Financiën Marc Teutelink werd opgeroepen om alles in het werk te stellen om de pilot te stoppen. Alleen ChristenUnie stemde tegen de motie.
Teutelink is naast wethouder ook algemeen bestuurslid en dagelijks bestuurslid van het GBT. De lijntjes zijn dus kort, maar de belangen kunnen verschillend zijn. In dit geval is er naar de oproep van de raad geluisterd, bevestigt Marc Teutelink desgevraagd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.