nieuws

Luisterkeien vertellen het verhaal over de bevrijding van Overijssel

Overijssel viert vandaag dat ons land 70 jaar zonder oorlog is. Nog steeds leven er mensen in onze provincie die de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding hebben meegemaakt.
Een aantal van die verhalen worden op dit moment verzameld en later dit jaar vastgelegd in zogenoemde 'luisterkeien'. Voorbijgangers kunnen bij zo'n steen via hun telefoon naar een hoorspel luisteren, waarbij het bevrijdingsverhaal in een paar minuten wordt nagespeeld.

Luisterkeien elders in het land

De luisterkeien liggen al op tal van andere plekken in het zuiden en midden van Nederland. Ze maken deel uit van de Liberation Route Europe. De route begint in Zuid-Engeland en eindigt in Berlijn en volgt het spoor van de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. 

Mogelijk meer keien

In Overijssel worden de luisterkeien op zeven plekken tussen Deventer en de Duitse grens geplaatst. Er is inmiddels bij meer Overijsselse gemeenten interesse voor het plaatsen van een luisterkei. Of die wens ook door de organisatie van de Libaration Route wordt ingewilligd is nog niet duidelijk.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.