nieuws

Raadsleden Enschede en Almelo: "Twenteraad wordt oncontroleerbaar kolos"

"In een fabriekshal met 346 raadsleden de samenwerkingsagenda voor Twente bepalen. Dat wordt een kolos. Een niet controleerbaar orgaan." Fractievoorzitter Gerritsen van D66 in Almelo ziet niets in de nieuwste samenwerkingsplannen van de commissie Robben. D66 en de PvdA in Enschede zijn ook sceptisch.
In het eindrapport van de commissie Robben staat dat een algemeen bestuur en een Twenteraad gezamenlijk gaan werken aan de beleidsopgaven voor de regio Twente. De Twenteraad bestaat uit alle 346 Twentse gemeenteraadsleden. Zij bepalen per bestuursperiode wat er op de samenwerkingsagenda komt.

"Stap terug in de tijd"

"Dit vertraagt plannen in Twente alleen maar", zegt Gerritsen. "Op de eerste plannen van de commissie Robben hebben we veel kritiek geleverd, daar is niets mee gedaan in dit laatste plan. Het is qua samenwerking echt een stap terug in de tijd en remt ontwikkelingen alleen maar."
Fractievoorzitter Kerkwijk van D66 in Enschede deelt die kritiek. Hij wil het onderwerp maandag aan de orde stellen in de gemeenteraad. Op 22 april wordt het rapport van de commissie Robben besproken in de Regioraad. "Daar moet een duidelijk signaal worden afgegeven dat wij het hier niet mee eens zijn."

"Tijd voor grotere gemeenten"

De Enschedese PvdA-fractievoorzitter Laurens van der Velde is het met D66 eens. "We willen nog sneller slagen kunnen maken in Twente. Deze manier van samenwerking helpt daar niet bij."
Fractievoorzitter Gerritsen van D66 in Almelo vindt dat het tijd wordt om te kijken naar grotere gemeenten. "We moeten af van die discussies tussen de grote en de kleine gemeenten. De tijden zijn veranderd, we kampen allemaal met dezelfde problemen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.