Nieuws

Het tekort aan pleeggezinnen blijft: "Ik hoop dat potentiële pleegouders de stap zetten"

De vraag naar pleegouders is al jaren onverminderd groot. Dat merkt ook Roelanda Bos, die voor Jarabee in Enschede pleegkinderen aan pleegouders koppelt. "Er is bij ons een constante groep van tientallen kinderen voor wie we een pleeggezin zoeken."
Het lukt maar niet om de wachtlijst met pleegkinderen in te korten. Volgens organisatie Jarabee, met kennis op het gebied van jeugdzorg, komt dat doordat er niet voldoende pleeggezinnen zijn. Het is een probleem dat al jarenlang bestaat. Roelanda Bos hoopt dat volwassenen die erover nadenken om pleegouder te worden, toch de stap durven zetten.

Tekort

Volgens Korné Pot uit Enschede word je als potentiële pleegouder niet zomaar in het diepe gegooid. "Wij hebben veel gehad aan alle informatiebijeenkomsten." Pot is zelf pleegvader van een jongen dat nu twintig is. Hij woont al jaren in huize Pot en is inmiddels het tweede pleegkind. "Wij hebben zelf drie kinderen. En een pleegkind erbij voelt niet als een enorme belasting." Vandaag start de Week van de Pleegzorg. Roelanda Bos vindt dat een belangrijk moment om eindelijk iets te doen aan het blijvende tekort aan pleegouders.
Er is nog steeds een groot tekort aan pleegouders. Dat komt door de toestroom aan pleegkinderen. Korné Pot hoopt dat mensen die twijfelen aan het pleegouderschap, toch de stap durven zetten. Zelf hebben pleegkinderen zijn gezin verrijkt.
"Veel mensen denken dat je 24/7 pleegouder moet zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt je ook opgeven om bijvoorbeeld in het weekend een pleegkind in huis te nemen", legt Bos uit. En daar heeft pleegouder Pot dan weer baat bij gehad. "Toen wij er zelf een kindje bijkregen werd het wel even heel druk in huis. Toen hebben we kunnen regelen dat ons pleegkind tijdelijk in de weekenden terecht kon bij andere pleegouders."

Eerlijk verhaal

Roelanda Bos geeft toe het niet niks is om een pleegkind in huis te halen. "En het is ook noodzakelijk dat je een slaapkamer over hebt voor het pleegkind, waar diegene ruimte voor zichzelf heeft." Pleegkinderen komen ook bijna altijd uit een problematische thuissituatie. "Daar moet je als pleegouders wel mee om kunnen gaan." Over extra kosten hoeven pleegouders zich volgens Bos niet al te druk te maken. Want pleegouders krijgen een dagvergoeding voor de kosten van het pleegkind. En eventuele specialistische zorg wordt vergoed door de gemeente.

Keuze

Korné Pot vindt het hebben van een pleegkind een mooie manier om iets voor een ander te kunnen betekenen. "Wij hebben gekozen voor een pleegkind dat ouder is dan onze eigen kinderen. Sowieso heb je een heel ander kind erbij. En dan hebben je eigen kinderen ook een beetje een voorbeeld en dat verrijkt zeker."
Hij hoort best wel wat mensen zeggen dat zij ooit ook een pleegkind zouden willen. Maar dat dat 'ooit' een beetje vaag blijft. "Ik zou dus zeggen dat als je overweegt om dit 'ooit' te doen, dat je moet zorgen dat ooit niet nooit wordt. Dus onderneem actie en ga naar een informatieavond of praat met mensen die zelf een pleegkind hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.