Overige sporten

Stefan Westenbroek wint 500 meter, ook Kars Jansman en Joy Beune plaatsen zich voor wereldbekerwedstrijden

Kars Jansman
Kars Jansman © Orange Pictures
Kars Jansman heeft zich geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden op de 5000 meter. In Heerenveen werd de schaatser uit Hellendoorn vijfde op de vijf kilometer en dat was voldoende voor plaatsing. Ook Joy Beune uit Borne plaatste zich voor de wereldbekercyclus op de 1500 meter. Ten slotte wist Stefan Westenbroek zich bij het slotstuk van de avond als snelste te kwalificeren op de 500 meter.

5000 meter mannen

In de slotrit kwam Jansman in actie tegen Beau Snellink. Op dat moment was Patrick Roest met 6.11,71 de snelste, gevolgd door Jorrit Bergsma met 6.11,91 en Marcel Bosker met 6.19,40. Snellink bleek met 6.19,37 nipt sneller dan de 6.19,63 van Jansman, maar voor beide mannen was het genoeg voor plaatsing voor de wereldbekerwedstrijden.

1500 meter vrouwen

Op de 1500 meter voor vrouwen moest Beune al vroeg in actie komen. In de tweede rit klokte de Bornse een tijd van 1.57,09 en die tijd bleef lange tijd staan. Antoinette Rijpma - De Jong en Marijke Groenewoud waren in rit negen sneller dan Beune en ook Jutta Leerdam kwam in de laatste rit tot een snellere tijd dan Beune. Desondanks leverde de vierde plek Beune een ticket op voor de wereldbekerwedstrijden. Reina Anema wist zich met de vijfde tijd ook te plaatsen. De 18-jarige Jade Groenewoud uit Hengelo werd met 2.00,97 vijftiende.

500 meter mannen

Bij de 500 meter hadden de mannen twee pogingen om een snelle tijd neer te zetten. Stefan Westenbroek uit Ommen klokte bij de eerste poging nog de vierde tijd met 35,14, maar was bij zijn tweede poging met 34,87 de snelste van de avond. Het betekende tevens een persoonlijk record voor de Ommenaar.
Sebas Diniz uit Borne kwam in de eerste omloop tot een persoonlijk record van 35,14 en verbeterde dat bij de tweede poging tot 35,10 Het bleek uiteindelijk net niet genoeg voor kwalificatie, want Diniz werd zesde. Joep Wennemars uit Zwolle werd met een persoonlijk record van 35,14 zevende. Naast Westenbroek kwalificeerden ook Hein Otterspeer, Merijn Scheperkamp, Janno Botman en Daidai N'Tab zich voor de wereldbekerwedstrijden.

Programma

Ook morgen en zondag wordt er nog in Thialf gestreden voor wereldbekertickets. In het weekend van 11 tot 13 november staat het eerste World Cup-weekend in Noorwegen op de rol. Later volgen er nog World Cup-weekenden in Heerenveen, Calgary (2x) en het Poolse Tomaszów Mazowiecki (2x).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.