Nieuws

'Werkzaamheden aan kanaal Almelo - De Haandrik wél de oorzaak van honderden beschadigde huizen'

Zo'n vierhonderd huishoudens hebben zich gemeld met schade als gevolg van baggerwerkzaamheden aan Kanaal Almelo-de Haandrik.
Zo'n vierhonderd huishoudens hebben zich gemeld met schade als gevolg van baggerwerkzaamheden aan Kanaal Almelo-de Haandrik. © RTV Oost
De werkzaamheden aan kanaal Almelo - De Haandrik zijn wel degelijk de oorzaak van de schade aan honderden huizen langs dat kanaal. Dat stelt oud-hoogleraar Stefan van Baars in een brief aan onderzoeksbureau Deltares. Volgens Van Baars zijn er in de onderzoeken cruciale fouten gemaakt, waardoor de oorzaak van de problemen niet boven water kwam.
Om duidelijkheid over de verzakkingen en schade aan honderden huizen langs het kanaal te krijgen, schakelde de provincie enkele jaren geleden onafhankelijk instituut Deltares in. Die concludeerde dat een dalende grondwaterstand de oorzaak van de ellende moest zijn, maar sinds wanneer die daling was ingezet en waardoor dat kwam, werd niet geheel duidelijk.

Waterkerende laag

Volgens Van Baars is het instituut van een verkeerde bodemsamenstelling uitgegaan. "Zelfs de waterremmende veenlaag waar alles om draait, is vergeten", stelt Van Baars.
Deltares dacht namelijk dat de bodem uit een waterdoorlatende zandlaag bestond. Zo zit er volgens de oud-hoogleraar tussen Beerzerveld, Daarlerveen en op sommige stukken in Vroomshoop een waterkerende klei- en leemlaag in een bodem langs het kanaal. Bij de kortere betonnen damwanden was dat nog geen probleem, omdat het water nog tussen het uiteinde van de wand en klei- en leemlaag door kon.
Daarnaast was de betonnen damwand niet volledige waterkerend, in tegenstelling tot de huidige stalen wanden die ook nog eens dieper in de grond zitten. Zelfs voorbij de leemlaag. Met als gevolg dat de grond tussen die waterkerende laag en de woningen afgesloten is van grondwater en aan het verdrogen is, stelt Van Baars.

Stalen damwanden

Deltares stelde in een eerder rapport dat de verdroging als vanaf de jaren zeventig zou zijn ingezet, maar de voormalig hoogleraar gelooft dat niet. "Waarom is er dan in de zeventiger-jaren geen grote zakkingschade ontstaan?", vraagt hij zich af.
"Het heeft er dus alle schijn van dat Deltares, onder andere door het niet juist modelleren van het Twentekanaal, onterecht heeft geconcludeerd dat de installatie van de nieuwe stalen damwanden vanaf 2005 geen effect heeft op de grondwaterstand en de verzakkingen van de huizen, straten en tuinen. En dat terwijl deze nieuwe stalen damwanden zo goed verklaren waarom, juist sinds de kanaalwerkzaamheden en, juist naast het hooggelegen deel van het kanaal, de zakkingschade zo groot is", concludeert Van Baars.

Correctie

Daarom is er volgens hem maar één oplossing: de modellering, berekeningen en conclusies van de grondwaterstroming bij het kanaal moeten worden gecorrigeerd in de rapporten.

'Sprankje hoop'

Stichting Kant nog Wal, die een groot deel van de gedupeerden vertegenwoordigt, heeft gemengde gevoelens. "Het leidt tot een sprankje hoop bij bewoners, maar het is heel belangrijk dat Deltares en de provincie ook iets gaan doen. Maar als het waar is wat Stefan van Baars schrijft, dan is dat goed nieuws", vertelt Harry Broekhuizen namens de stichting.
Daarnaast is volgens Broekhuizen het wantrouwen onder de bewoners in de overheid weer aangewakkerd. "Als dit rapport klopt, wordt het faalmechanisme aangetoond. Toch is het misschien wel een stapje in de juiste richting. We zijn op een positieve manier hoogst verbaasd over de bevindingen van Van Baars en daarom erg nieuwsgierig naar wat Deltares gaat doen."
Deltares geeft aan de brief van Van Baars in goede orde te hebben ontvangen en dat ze ernaar zullen kijken. De provincie Overijssel laat weten nog niet te willen reageren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.