Nieuws

Plan voor entreegeld van tafel: Bevrijdingsfestival Overijssel blijft gratis

Het Bevrijdingsfestival Overijssel blijft gratis toegankelijk
Het Bevrijdingsfestival Overijssel blijft gratis toegankelijk © Teun van der Velden
Het jaarlijkse Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle blijft gratis toegankelijk voor bezoekers. De organisatie overwoog vanwege financiële problemen om vanaf komend jaar entree te vragen, maar dat plan blijkt niet meer nodig. Mede met hulp van de zon.
Coronajaren, stijgende kosten en enkele keren slecht weer: de reserves van de organisatie van het BFO verdwenen de afgelopen jaren als bier uit de plastic beker van een dorstige bezoeker. De conclusie van de organisatie was dat het vragen van entreegeld geen taboe meer zou moeten zijn. Vanaf 2023 zouden bezoekers mogelijk de pinpas moeten trekken om te kunnen genieten van muzikale optredens.
"Het moet laagdrempelig zijn, maar we zeggen niet dat het altijd gratis blijft", vertelde Annemien Brugging (directeur Bevrijdingsfestival Overijssel) afgelopen mei tegenover RTV Oost.

Extra geld

Het voornemen leidde tot onrust in de Zwolse politiek: het Overijsselse festival zou altijd gratis moeten zijn, stelde onder meer de lokale SP-fractie. Om de organisatie te helpen het festival gaande te kunnen blijven houden, trokken de gemeente Zwolle en provincie Overijssel elk de portemonnee (eenmalig 37.500 euro). Ook de structurele subsidie vanuit Zwolle steeg.

'Absoluut!'

Dankzij die extra zakken geld en het goede weer tijdens de editie dit jaar (meer bezoekers, meer omzet), heeft de organisatie van het BFO weer voldoende spek op de botten. Ook voor de komende jaren. Dat hield wethouder Monique Schuttenbeld de Zwolse gemeenteraad maandagavond voor. "Het festival blijft dus gratis?", vroeg de SP nog ter verduidelijking. Waarna het antwoord van de wethouder - "Ja, absoluut!" - proostend werd ontvangen door de lokale politici.

Pilot in Groningen

In Groningen vroeg de organisatie dit jaar al vijf euro entree. Een pilot die werd ondersteund door de andere festivals in het land. De aanpassing leidde tot grote onvrede van de lokale en regionale politiek. Sterker nog: de Groningse gemeenteraad eiste dat het betalen voor toegang verdwijnt, anders zou de subsidie voor het festival moeten komen te vervallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.