nieuws

Fietsers Frank Graham Cycle Liberation Tour groots ingehaald in Markelo

25 Canadese en 25 Nederlandse jongeren zijn met het bevrijdingsvuur vanuit Auschwitz weer terug in Markelo.
De jongeren werden samen met oorlogsveteranen groots ingehaald met oude militaire voertuigen van 'Keep Them Rolling' en onder begeleiding van de Pipe band uit Canada. Bij het Beaufort midden in Markelo werden enkele speeches gehouden, onder andere door Frank Graham (93), naamgever van de fietstocht en zelf oorlogsveteraan. Daarna werden kransen gelegd.
De fietstocht werd georganiseerd door het Canada Comité Markelo. Bij de Frank Graham Cycle Liberation Tour gaat het om een fietstocht in etappes waarbij het herdenken van de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Twee jaar geleden fietsten vijftig Canadese en Nederlandse jongeren van Normandië naar Markelo. Deze editie fietste een groep dus vanuit Auschwitz terug.

'Onuitwisbare indruk'

Onderweg deden de jongeren verschillende oorlogsmonumenten aan. Zo hebben ze een bezoek gebracht aan het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, Berlijn, concentratiekamp Bergen-Belsen en Kamp Westerbork. Deze bezoeken hebben een onuitwisbare indruk achter gelaten op de jongeren. "Je komt in die barakken en daar ligt gewoon tweeduizend kilo mensenhaar, dat zijn gruwelijke details. Het was eigenlijk gewoon een Duitse moordfabriek", zegt deelnemer Jidde Bolink.
De Canadese en Nederlandse studenten symboliseren de nieuwe manier van herdenken en nemen het stokje over van de veteranen, de laatste getuigen van de oorlog. Zij zijn de nieuwe ambassadeurs van de vrijheid en eren daarmee al onze bevrijders. Het bevrijdingsvuur dat de jongeren de hele fietstocht hebben meegenomen zal hierna naar Wageningen gaan.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.