Betaald voetbal

Ex-technisch manager Willems eist 175.000 euro van PEC Zwolle

Mike Willems
Mike Willems © Orange Pictures
Heeft voormalig technisch manager Mike Willems recht op een 'ontslagvergoeding' van 175.000 euro van PEC Zwolle of niet? Over die vraag moet de arbitragecommissie van de KNVB zich gaan buigen. Willems spande de zaak aan omdat beide partijen er onderling niet uitkomen. Dinsdag was in Zeist de mondelinge behandeling.
Willems was drie seizoenen lang technisch manager van PEC Zwolle. Na de degradatie van vorig seizoen ging de organisatiestructuur van de club op de schop en moest Willems vertrekken.

Lucratieve exit-regeling

De kwestie draait allemaal om een lucratieve exit-regeling in het contract van Willems, dat destijds werd opgesteld door toenmalig voorzitter Adriaan Visser. Vanwege het 'afbreukrisico' heeft Willems aangedrongen op een afkoopsom in zijn verbintenis en daar stemde de club dus uiteindelijk mee in: PEC Zwolle moet 175.000 euro betalen als ze voor 30 juni van dit jaar van de technisch manager af wilden. Het contract zelf loopt tot de zomer van 2023.
Tekst gaat verder onder foto
Mike Willems en Adriaan Visser
Mike Willems en Adriaan Visser © Orange Pictures
Afspraak is afspraak, vindt Willems. Maar PEC Zwolle vraagt zich af wat die afspraak nou precies inhoudt. Want de regeling is op verschillende manieren te interpreteren. Gaat het bijvoorbeeld om een netto- of een brutobedrag? En moeten beide partijen op 30 juni overeenstemming hebben bereikt over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst? (Dat is nog altijd niet gebeurd.) Of telt het moment waarop Willems uit zijn functie is gezet? (Dat was begin juni, dus voor de deadline.)

PEC wil niet van Willems af

PEC Zwolle stelt ook helemaal niet de intentie te hebben om van Willems af te komen. De club betaalt keurig elke maand zijn salaris tot het einde van zijn contract, zonder dat Willems daar werkzaamheden voor hoeft te verrichten.
Willems is van mening dat PEC dat alleen maar doet om onder de afgesproken ontslagvergoeding uit te komen en vraagt zich af welke waarde een contractuele exit-regeling nog heeft als clubs er op deze manier onderuit kunnen komen.

Geluidsopnames

Tijdens de mondelinge behandeling van de zaak bleek ook dat de onderlinge verhoudingen tussen beide partijen verre van optimaal zijn. Willems vindt dat toenmalig algemeen directeur Marcel Boudesteyn (nu technisch directeur) zich vanaf de eerste dag achter zijn rug om bezighield met voetbaltechnische zaken. En PEC Zwolle werd in Zeist verrast door het feit dat Willems van verschillende gesprekken geluidsopnames had gemaakt, zonder dat hij dat vooraf had gemeld.
De arbitragecommissie zag dan ook geen heil in een poging om nog tot een schikking te komen. Het vonnis volgt over vier weken.
Algemeen directeur Xander Czaikowski van PEC Zwolle over de arbitragezaak: "Vervelend voor beide partijen. Je wilt het altijd goed oplossen met elkaar en dat is nu niet mogelijk, helaas"
Mike Willems is ook om een reactie gevraagd, maar hij wilde dinsdag niet reageren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.