Nieuws

Het plan voor 42.300 nieuwe woningen in Overijssel? "Onhaalbaar, gaat rigoureus een streep doorheen"

42.300 nieuwe woningen in Overijssel? "Onhaalbaar, gaat rigoureus een streep doorheen"
42.300 nieuwe woningen in Overijssel? "Onhaalbaar, gaat rigoureus een streep doorheen" © ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
De afspraak dat er voor 2030 in Overijssel 42.300 woningen gebouwd moeten zijn, kan de prullenbak in. Het aantal is volstrekt onhaalbaar. Dat concludeert Bouwend Nederland Regio Oost, nadat de Raad van State eerder vandaag de bouwvrijstelling schrapte.
De bouwvrijstelling stikstof ging vandaag van tafel, omdat de regeling volgens de Raad van State niet voldoet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Daarom mag het niet worden gebruikt bij bouwprojecten. Met de vrijstelling was voor de bouw, aanleg en sloop van onder meer woningen, energieprojecten en wegen geen natuurvergunning nodig. Voor stikstofuitstoot dichtbij natuurgebieden, met een mogelijk negatief effect op deze natuur, is dat vanaf nu wel weer vereist.

Plan onhaalbaar

Eerder deze maand sprak de provincie Overijssel nog met minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) af dat er 42.300 woningen bij komen in onze provincie. Deze moeten er voor 2030 staan. Het plan was om in december te komen met zogeheten woondeals, waarbij duidelijk wordt waar deze nieuwe woningen gebouwd moeten worden.
Volgens Hans van Norel, voorzitter van Bouwend Nederland Regio Oost, kan het plan de prullenbak in. "De gevolgen van deze uitspraak zijn voor Overijssel hetzelfde als voor de andere provincies in Nederland. De opgaven die we de komende tijd met elkaar hebben, gaan vertraging oplopen. Door Overijssel is er een paar weken geleden een aanbod gedaan om een aantal woningen te realiseren, maar daar gaat nu rigoureus een streep doorheen. Dat is onhaalbaar."

Geen gevolgen voor lopende projecten

Voor bouwprojecten moet opnieuw berekend worden hoeveel stikstof er uitgestoten wordt. Voor lopende projecten geldt dat niet. "Zoals wij de uitspraak interpreteren, heeft deze geen gevolgen voor reeds vergunde projecten", zegt Van Norel. "Maar projecten die in de planfase zitten, die gaan echt vertraging oplopen."
De oorzaak is een tekort aan deskundigen. "Aanvullende stikstofberekeningen moeten gedaan worden door experts. Die krijgen het de komende tijd verschrikkelijk druk om al die berekeningen te maken en daardoor gaat een maandenlange vertraging ontstaan. We zagen dit wel een klein beetje aankomen. Maar het is keihard wat er nu gebeurt."
Stikstofuitspraak heeft grote gevolgen voor Overijsselse bouwprojecten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.