Nieuws

Wordt woningzoekende de dupe van stikstofuitspraak Raad van State?

Wordt woningzoekende de dupe van stikstofuitspraak Raad van State?
Wordt woningzoekende de dupe van stikstofuitspraak Raad van State? © RTV Oost
Mensen die op zoek zijn naar een woning dreigen de dupe te worden van de uitspraak die de Raad van State vandaag deed. De Raad zette vandaag een streep gezet door de bouwvrijstelling stikstof. De regeling voldoet niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht, vindt de RvS. Daarom mag het niet worden gebruikt bij bouwprojecten.
Wordt woningzoekende de dupe van stikstofuitspraak Raad van State?
Met de vrijstelling was voor de bouw, aanleg en sloop van onder meer woningen, energieprojecten en wegen geen natuurvergunning nodig. Voor stikstofuitstoot dichtbij natuurgebieden, met een mogelijk negatief effect op deze natuur, is dat vanaf nu wel weer vereist.
Het gevolg is dat bouwprojecten fikse vertraging dreigen op te lopen. De afspraak dat er voor 2030 in Overijssel 42.300 woningen gebouwd moeten zijn, staat plotseling op losse schroeven. Het aantal is nu volstrekt onhaalbaar, concludeert Bouwend Nederland Regio Oost.

Veel woningzoekenden

Wie vooral de dupe lijken te worden, zijn woningzoekenden. "Dit brengt vertraging met zich mee", zegt Martijn Sweitser, directeur van woningcorporatie deltaWonen. Zijn corporatie verhuurt momenteel zo'n 15.000 sociale huurwoningen in de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek.
"Hoeveel vertraging weten we nog niet", aldus Sweitser. "Maar we hebben een fikse opgave in de regio. Er zijn bij ons meer dan 35.000 mensen ingeschreven, van wie ongeveer 10.000 actief op zoek zijn naar een woning. Inmiddels is het in Kampen zo, dat wanneer een woning vrijkomt, er meer dan tachtig mensen reageren."

Steun

Jan Peter van der Sluis, wethouder wonen in Kampen, verwacht steun voor gemeenten om de bouwplannen alsnog voort te zetten. "Qua capaciteit. We moeten meer gaan berekenen, wat dit allemaal betekent voor de bouwfases. Maar ook financiële ondersteuning als het gaat om maatregelen. Het uitkopen van partijen. Het hele plaatje zal compleet moeten zijn, om de woningbouw toch mogelijk te maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.