Nieuws

Ten Times a Million knokte zich van het conservatorium in Enschede tot Pinkpop

Ten Times a Million op Pinkpop
Ten Times a Million op Pinkpop © RTV Oost
Drie keer stond de Twents-Duitse band Ten Times a Million op de poster van Pinkpop, slechts één keer speelden ze er ook werkelijk. In ‘Ten Times a Million, de lange weg naar Pinkpop’ zie je hoe de band vanaf hun oprichting tien jaar geleden op het ArtEZ Conservatorium in Enschede toewerkt naar hun voorlopige hoogtepunt, een optreden op Pinkpop.
Er was 'momentum', zeggen de kenners dan. Ten Times a Million werd gedraaid op de radio, werd gebombardeerd tot 3FM Talent en deed een aantal buitenlandse showcases. Het plekje op Pinkpop in 2020, tussen grote namen als The Red Hot Chili Peppers en Kensington, voelde haast als een logische vervolgstap. Een springplank misschien zelfs, richting de gedroomde hoogste regionen van de rockgeschiedenis. En toen kwam corona.
Ten Times a Million speelde dit jaar eindelijk op Pinkpop
Ten Times a Million speelde dit jaar eindelijk op Pinkpop © Ten Times a Million
Het zou nog twee jaar duren tot Ten Times a Million de Pinkpop-belofte eindelijk kon inlossen; op 17 juni 2022 kwam het er eindelijk van. En dat voelt wel als een beloning, vertelt bassist Sem Christoffel: "We zijn altijd trouw gebleven aan onszelf, aan de muziek en aan de vriendschap. Dus zeker, Pinkpop is dan een prachtige beloning."
Het is dan ongeveer tien jaar nadat Enschedeërs Sem Christoffel, Peter Muller en Mart Nijen Es na hun afstuderen aan het ArtEZ Conservatorium besluiten een geïmproviseerde tour door Duitsland en Polen te doen. Uiteraard samen klasgenoten Alex Freise en Martin Duve, uit Duitsland. Het voelt zo goed, zo natuurlijk, dat Mandrake's Monster geboren is.
Via omzwervingen door Duitse en Engelse studio's, en ondanks tegenvallers en een naams- én gedaantewisseling onderweg, blijft de band stug doorgaan. Resulterend in een prestigieuze Pinkpop-plek, als Ten Times a Million. "Een bevestiging dat we de goede keuze hebben gemaakt."
RTV Oost volgde de band in de aanloop naar hun optreden op Pinkpop én tekende hun levensloop op in de documentaire ‘Ten Times a Million, de lange weg naar Pinkpop’ .

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.