Nieuws

Sanderink verliest macht bij Centric: 'Bedrijf is in gevaar'

Gerard Sanderink komt samen met zijn partner Rian van Rijbroek aan bij het Gerechtshof
Gerard Sanderink komt samen met zijn partner Rian van Rijbroek aan bij het Gerechtshof © ANP / Remko de Waal
Gerard Sanderink verliest de macht bij zijn IT-bedrijf Centric. Het Gerechtshof Amsterdam schorst de Twentse ondernemer per direct als bestuurder en ontneemt hem het beheer van zijn aandelen. "De continuïteit van Centric is in gevaar."
Het beste voor Centric is als eigenaar en enig aandeelhouder Gerard Sanderink voorlopig volledig op afstand komt de staan van het IT-bedrijf. Dat vinden het Openbaar Ministerie, de ondernemingsraad van Centric en de deze week door Sanderink geschorste bestuurder Peter Mous. De Ondernemingskamer ging vandaag volledig mee in het verhaal van de drie partijen.
Sanderink - deze week door Quote nog geschat op een eigen vermogen van 505 miljoen euro - moet daardoor voorlopig op zijn handen zitten als het gaat om zijn zelf opgebouwde bedrijf. Ondanks zijn felle verweer. "Ik heb Centric grootgemaakt. Het vorige management heeft er een zooitje van gemaakt, ik niet. Ik zou toch geen belang hebben mijn eigen bedrijf ten onder te laten gaan?"

'Journalisten verbannen'

Zijn verweer bestond verder vooral uit vingerwijzen naar de media, die hem en zijn vriendin kapot zouden schrijven. Dat zou de oorzaak zijn van alle onrust rondom Centric en zijn persoon. "Is dit het niveau van de Nederlandse journalistiek? Ik vind het schandalig dat het hier kan. Kijk naar al die journalisten hier in de zaal: ik zou ze willen verbannen, wil ze nooit meer zien."

Centric grote afwezige

Sanderink meldde zich - hand in hand met zijn vriendin Rian van Rijbroek - bij het Paleis van Justitie in Amsterdam; het was voor het eerst dat de twee samen aanwezig waren bij een rechtszaak. Grote afwezige was Centric: de advocaat blijkt sinds deze week niet meer in dienst te zijn. OM, OR en Mous zien daarin nadrukkelijk de hand van Sanderink.

Bedrijf in gevaar

"De continuïteit van Centric is in gevaar", zo sprak het OM in een uitpuilende rechtszaal. “De situatie is urgent. En de enige oplossing is: Sanderink op afstand van Centric krijgen.” Het OM stelde dat Sanderink Centric in zijn vete met zijn ex Brigitte van Egten meesleept. “Het privéconflict werpt een schaduw over Centric, en zolang het duurt is het uitgesloten dat Sanderink terugkeert bij Centric.”
De chaos is compleet. Schorsen van Sanderink is de enige manier om de crisis bij Centric te bezweren
Ondernemingsraad Centric

Accountant weg

In de rechtszaak bleek dat sinds de terugkeer van Sanderink als bestuurder (19 oktober), accountantskantoor RSM de samenwerking met Centric per direct heeft opgezegd. Daardoor beschikt het bedrijf momenteel niet over een accountant, wat als mogelijk gevolg heeft dat jaarrekeningen niet meer betrouwbaar zullen zijn. Ook werknemers, (grote) klanten en leveranciers zouden overwegen om de samenwerking met het IT-bedrijf te stoppen. Zo laat De Nederlandsche Bank het contract aflopen.
Rian van Rijbroek nam tijdens de rechtszaak ook nog het woord. Ze verwees daarbij naar haar optreden bij Nieuwsuur. "Ik heb een goede reputatie, en alles wat ik daar gezegd heb, is inmiddels uitgekomen. Ik wist waar ik over sprak, had informatie van de FBI." Ze stelde dat de media haar al vier jaar kapot schrijven. Deskundigen haalden de uitspraken van Van Rijbroek tijdens de omstreden uitzending direct al onderuit. Van Rijbroek stelde dat bij een aanval op een bank Russische, Iraanse en Noord-Koreaanse codes gevonden zouden zijn zijn; uiteindelijk bleek de aanval het werk van een 18-jarige Nederlandse jongen.

OR wil Sanderink uit bedrijf

Niet alleen het OM, ook de ondernemingsraad (OR) van Centric wil van de eigenaar af. "Schorsen van Sanderink is de enige manier om de crisis bij Centric te bezweren. Hij is in zijn huidige toestand niet in staat het bedrijf te leiden." Dat de enig overgebleven niet-uitvoerend bestuurder - Mous - afgelopen dinsdag door Sanderink werd geschorst (en later op de dag per SMS ontslagen), "maakt de chaos compleet", stelde de OR. Twee andere bestuursleden vertrokken per direct toen Sanderink twee weken geleden terugkeerde.

Openbaar belang

Dat het OM de stap naar de Ondernemingskamer zette, is bijkans uniek. De aanklager bemoeit zich met de gang van zaken bij het bedrijf vanwege het "openbaar belang". Dat gaat onder meer om de zo'n 2500 werknemers in Nederland en de grote klantenkring van Centric, waaronder banken en zo'n 150 gemeenten. Ook zegt de wet dat bestuurders in het belang van hun onderneming moeten handelen; het OM stelt dat Sanderink alleen zijn eigen belangen (lees: zijn vete met Van Egten) volgt.

'Vitale IT-diensten'

Dat belang is ook de reden voor de rechtbank om mee te gaan in de verzoeken van het OM, de OR en Mous (die per direct weer bestuurder is). Al blijft het beheer van één aandeel in handen van Sanderink. "Centric levert vitale IT-diensten, onder meer voor 70 procent van de gemeenten en voor De Nederlandsche Bank. De negatieve publiciteit rond Sanderink is schadelijk voor Centric." De rechtbank verwees ook naar een eerdere uitspraak, waarin werd gesteld dat Centric 'misbruik van recht' had gemaakt door vanuit het bedrijf beslag te leggen op de bezittingen van Van Egten.
De Ondernemingskamer ziet reden om te twijfelen of Sanderink in staat is rationele besluiten te nemen
De rechter
De toon in brieven van Sanderink is voor de Ondernemingskamer "reden om te twijfelen of Sanderink in staat is rationele besluiten te nemen".

Sanderink wijst naar zijn ex

Sanderink zelf begrijpt helemaal niks van het besluit. “Hoe durft u dit te zeggen?" En al eerder: "Ik kan het bedrijf weer op de been krijgen. Dat heeft u ook gezien aan Strukton, dat bedrijf zet ik nu na een inval van de FIOD weer op de been."
Tijdens de rechtszaak was hij op felle toon aanwezig, en bleef hij terugverwijzen naar zijn ex en voormalig collega Brigitte van Egten. Zij zou de spil zijn achter alle negatieve media-aandacht en "de tegenwerking van het OM". Dat zou de oorzaak zijn van de onrust onder personeel en klanten. "Zij zit te stoken, zet flauwekul in de markt. Ze hadden haar allang kunnen oppakken voor alle vergrijpen die ze heeft gedaan. En het OM doet niks, helemaal niks."
Sanderink maakte tot op heden al miljoenen euro's over naar Van Egten - als veroordeling in verschillende rechtszaken - , vanwege het herhalen van ongefundeerde beschuldigingen richting zijn ex.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.