Nieuws

Thomas a Kempis na 550 jaar weer even terug in Zwolle: "Leef bewust"

Openingsscene De terugkeer van Tomas
Openingsscene De terugkeer van Tomas © Ina Brouwer
Thomas a Kempis is deze week weer even terug in Zwolle. De in 1471 overleden monnik speelt de hoofdrol in de musical 'De terugkeer van Thomas' die zaterdag in de Oosterkerk aan de Bagijnesingel in Zwolle wordt opgevoerd.
Het idee voor de musical komt van predikant Hans Tissink, die zich al jaren interesseert voor de grondlegger van de Moderne Devotie. Het boek van Thomas a Kempis is wereldberoemd en vormt een inspiratie voor een eenvoudig en toegewijd leven. "Dat is precies was devotie betekent", zegt Tissink. Hij is de schrijver van de musical. Nel van der Maden werkte bekende liederen om tot bruikbare liedteksten voor het koor Koorbizniz. Woensdag was een generale repetitie, zaterdag is de opvoering.
Koorbizniz, met op de voorgrond Eduard Metselaar, Nel van derMaden en Geeske Koopman
Koorbizniz, met op de voorgrond Eduard Metselaar, Nel van derMaden en Geeske Koopman © Ina Brouwer
In de musical ontmoet Thomas, een rol van Eduard Metselaar, bekende en minder bekende Zwollenaren. Mink de Vries, die in en rond Zwolle de Moderne Devotie weer opnieuw onder de aandacht heeft gebracht, speelt de rol van veerman. Verder ontmoet Thomas op begraafplaats Bergklooster, de plek waar Thomas a Kempis gewoond en gewerkt heeft, beheerder Bart: een rol van beheerder Bert Pierik. Pierik richtte op de begraafplaats een bescheiden museum in over de monnik.
Eduard Metselaar als Thomas a Kempis
Eduard Metselaar als Thomas a Kempis © Ina Brouwer
Een aantal scenes is vantevoren op film opgenomen en wordt zaterdag vertoond. "Dat hebben we gedaan in verband met corona", zegt Tissink. Zelf speelt hij ook een rol: als predikant van de kerk in Windesheim ontmoet hij de monnik voorafgaande aan de kerkdienst. Thomas nodigt hem uit voor een biertje, en daar gaat de predikant graag op in. "Voor deze bijzondere gelegenheid, want we drinken meestal koffie na de dienst."

"Leef bewust"

Thomas heeft in de musical het laatste woord. Hij is blij dat zijn gedachtengoed zo aanslaat in Zwolle maar heeft ook kritiek: "Helaas is er nog altijd onrecht, armoede en er zijn daklozen en vluchtelingen. Natuur en klimaat zijn afhankelijk van uw energieneutraal en duurzaam beleid. Leef bewust."
Zondag 6 november in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.