Nieuws

Museum turfschip in Dedemsvaart tijdelijk op het droge

Turfschip is op het droge getakeld
Turfschip is op het droge getakeld © RTV Oost\Chantal Everaardt
Met een enorme hijskraan is het turfschip van Streekmuseum De Kalkovens in Dedemsvaart op het droge gehesen. Onder toeziend oog van veel vrijwilligers is het 26 meter lange schip op een stevig onderstel gezet.
De buitenkant van het schip is toe aan een grote onderhoudsbeurt. En omdat een deel onder water ligt is deze grote operatie nodig om bij de onderkant van het schip te kunnen. Na het afspuiten van de aanslag komt er een nieuwe teer- en verflaag op.
'Schipper' Roelof ter Horst kijkt goedkeurend toe. "Kijk het schip vaart niet, is een echt museum en ook zo mooi van binnen. Maar de buitenkant moet ook aandacht krijgen. Dus de vrijwilligers gaan aan de slag. En dan hopen we straks in rustiger vaarwater te komen, als de onderhoudsbeurt weer klaar is."
Vrijwilligers helpen bij het optakelen van het turfschip
Vrijwilligers helpen bij het optakelen van het turfschip © RTV Oost\Chantal Everaardt

Belangrijk

De voorzitter van de historische vereniging, Barend Rooseboom, vertelt enthousiast over hoe belangrijk het museumstuk is voor het terrein van de kalkovens. "In de hoogtijdagen voeren er driehonderd schepen per week over het water, het bracht dit gebied industrie en welvaart. Voor die tijd was het hier wild, woest en ledig. Dus dat wij dit schip hier hebben liggen is onderdeel van onze geschiedenis. We laten de mensen zien dat het schip turf vervoerde naar het westen en met schelpen terug kwam. Die werden verbrand in onze kalkovens, voor bouwmateriaal van huizen en ook werd kalk gestrooid om verzuring van grond tegen te gaan."
Museum turfschip uit het water getakeld
Over een week of drie hopen de vrijwilligers klaar te zijn met de opknapwerkzaamheden en mag het schip weer het water in. Om dan trots open te gaan voor het publiek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.