Nieuws

Bouwer van klaphamer Haaksbergen mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd

Sporenonderzoek na het klaphamerdrama in Haaksbergen.
Sporenonderzoek na het klaphamerdrama in Haaksbergen. © RTV Oost / Dennis Bakker
De man, die de klaphamer bouwde waarmee oudejaarsdag in Haaksbergen bij een explosie de 12-jarige Bram om het leven kwam, wordt mogelijk in een later stadium alsnog strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft hierover nog geen beslissing genomen. Een eventuele rechtszaak tegen de bouwer annex verkoper van de klaphamer zal echter sowieso afzonderlijk plaatshebben van de rechtszaak, die volgende week dient tegen de man die het apparaat bediende.
Zoals gemeld moet de Haaksbergenaar die de klaphamer bediende zich op 25 november voor de rechter verantwoorden. Er komt geen inleidende pro-formazitting, maar de zaak wordt meteen inhoudelijk behandeld.

Via Marktplaats verkocht

De klaphamer, zoals die in Haaksbergen is gebruikt, is gebouwd door een inwoner van de Veluwe. Om wat bij te verdienen, laste hij eigenhandig klaphamers in elkaar die hij vervolgens voor 190 euro per stuk op Marktplaats te koop aanbood, zo blijkt uit onderzoek door RTV Oost.
Na het drama in Haaksbergen, waarbij Bram om het leven kwam en diens vriendje Robbin zwaargewond raakte aan beide benen, werden bij de bouwer annex verkoper twee andere klaphamers in beslag genomen. Die waren identiek aan het exemplaar zoals dat in Haaksbergen is gebruikt, maar dat door de explosie deels werd verwoest.

Reconstructie

Die twee klaphamers zijn vervolgens deze zomer gebruikt voor een reconstructie, dit in een poging te achterhalen wat er in Haaksbergen mis is gegaan.
Bram werd getroffen door een stuk metaal van 2,5 bij 9 centimeter en werd waarschijnlijk op slag gedood, blijkt uit het dossier Goudhaas21. Met zijn vriendje Robbin gaat het fysieke herstel nog met vallen en opstaan, terwijl hij bovendien nog altijd kampt met de mentale gevolgen.

Omstandigheden nagebootst

Tijdens de reconstructie op een afgelegen militair terrein zijn de omstandigheden, zoals die er in Haaksbergen waren, zo goed mogelijk nagebootst. Dat hield onder meer in dat het explosieve poeder eerst met een aansteker werd aangestoken.
De man die de Haaksbergse klaphamer bediende, deed dit juist om veiligheidsredenen, zo blijkt verder uit het justitiedossier Goudhaas21. Hij wilde zo eventuele blindgangers in het poeder verbranden, verklaarde de Haaksbergenaar tijdens de recercheverhoren.
Het zeer explosieve klaphamerkruit bevat namelijk blindgangers. Door eerst die blindgangers aan te steken en te verbranden, wordt voorkomen dat de klaphamer in eerste instantie niet knalt, maar pas op een later moment. Met alle risico's van dien.
Uit de 'schietproeven' moet onder meer blijken of er bij de klaphamer sprake was van technische constructiefouten aan het apparaat. De reconstructie zal zodoende een prominente rol gaan spelen tijdens het strafproces tegen de Haaksbergenaar, die de klaphamer bediende.
Op beelden van kort na de ontploffing in Haaksbergen is onder meer te zien dat het metalen bakje - bedoeld voor het extreem explosieve poeder - door de klap compleet is weggeslagen.

Nog geen beslissing

Onduidelijk is nog of de man, die de klaphamer heeft gebouwd en verkocht, strafrechtelijk zal worden vervolgd. Justitie laat desgevraagd weten dat hierover nog geen beslissing is genomen.
Woordvoerder Ivo Evers van het OM Oost-Nederland wil hierover in een toelichting slechts kwijt dat de bouwer annex verkoper in ieder geval niet op 25 november voor de rechter zal hoeven te verschijnen. De zegsman wil echter niet ingaan op de vraag in hoeverre de bouwer/verkoper verdachte is, en zo ja wat dan de verdenking tegen hem is.
"We doen op dit moment verder geen mededelingen. Meer duidelijkheid daarover volgt tijdens en na de zitting van 25 november", aldus woordvoerder Ivo Evers. Het OM wil voorafgaand aan de rechtszaak niet ingaan op de uitkomsten van de reconstructie.

Reactie ouders Bram

Ook Sébas Diekstra, advocaat van Brams ouders Tom en Kitty, zegt hier in dit stadium niet op in te willen aan. "Dat komt tijdens de strafzaak uitgebreid aan de orde en wij zullen hier dan een heel duidelijk standpunt over kenbaar maken."
Morgen doen Brams ouders Tom en Kitty voor de camera van RTV Oost uitgebreid hun verhaal. De video is morgen online op deze website te zien en wordt morgenavond op TV Oost uitgezonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.