Nieuws

Waterleiding van 900 meter onder Twentekanaal doorgetrokken: "Geen alledaagse klus"

Jan Elzinga, senior projectmanager bij Vitens
Jan Elzinga, senior projectmanager bij Vitens © RTV Oost
Hij is 900 meter lang, heeft een doorsnede van 60 centimeter en wordt zo'n tien meter onder de bodem van het Twentekanaal doorgetrokken. We hebben het over de waterleiding van waterbedrijf Vitens. Rijkswaterstaat is bezig met het verbreden en verdiepen van het Twentekanaal, waardoor een nieuwe leiding nodig is. In Wierden zit de monsterklus er inmiddels op.
Door de verruiming van het Twentekanaal kunnen er straks grotere schepen met meer lading de havens in de regio Twente bereiken. Volgens omgevingsmanager Norbert van der Hoek van Rijkswaterstaat scheelt dat zo'n 900 vrachtwagens per dag. Maar eerst moeten er wat obstakels overwonnen worden: de waterleidingen van Vitens.
Zo ziet de enorme waterleiding eruit:
Waterleiding van 900 meter onder Twentekanaal doorgetrokken: "Geen alledaagse klus"
"Die liggen te hoog", zegt projectmanager Jan Elzinga. "Als de leidingen te hoog liggen, hebben we kans op breuk." En zo'n breuk heeft grote gevolgen voor de drinkwatervoorziening in Oost-Nederland. Deze leidingen transporteren namelijk het water vanuit een pompstation in Wierden naar het Twentse achterland.
"Daar zitten ongeveer een kwart miljoen huishoudens achter, een groot aantal bedrijventerreinen en ook de Grolsch-brouwerij. Dus als er een leiding zou knappen, dan weet je wel wat er gebeurt. Dan hebben al die mensen een probleem. Maar dan heeft Vitens ook een probleem."

Zomerstop

In totaal worden er vijf knelpunten aangepakt. De verwachting is dat Vitens nog tot april 2023 bezig is met het aanleggen van alle nieuwe waterleidingen. Dat is ook direct de deadline. In de zomerperiode mag Vitens dit soort werkzaamheden niet uitvoeren. "Die zomerperiode loopt bij ons vanaf april tot en met september. Dus van oktober tot en met maart mogen we aan de slag. Dan moet het klaar zijn. Dan moet het getest zijn, dan moet het laboratorium alles vrijgegeven hebben en dan kan het weer gebruikt worden zoals het hoort."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.