Groen Overijssel

'Met Noabers de Boer op': in de unieke houtsnipperstal van melkveehouder Pieter Koonstra

Pieter Koonstra tussen zijn koeien
Pieter Koonstra tussen zijn koeien © rtvoost
"In deze stal ligt een dikke laag houtsnippers," vertelt melkveehouder Koonstra aan het publiek bij deze Meet-Up. "In combinatie met de mest en de urine gaat dat composteren en naar een jaar kan ik het als geweldige compost uitrijden op mijn land. Het reduceert veel CO2 en stikstof. Maar daar wil de overheid maar niet naar luisteren."
Zijn koeien hebben heel veel ruimte en de gordijnen van de serrestal kunnen open en dicht. "Maar natuurlijk lopen ze het liefste buiten te grazen van mijn kruidenrijk grasland."
Koonstra doet het al een paar jaar anders, omdat hij de kans had om helemaal opnieuw te beginnen toen zijn bedrijf verplaatst werd. "Onder de dikke compostlaag liggen buizen en daarmee verwarm ik mijn huis en de ontvangstruimte van mijn stal. Dat scheelt mij enorm veel gasverbruik." Deze koeienboer denkt graag na over hoe hij steeds een stukje duurzamer te werk kan gaan. "Ik nodig regelmatig politici uit om eens te komen kijken, maar helaas komen ze niet."
In deze aflevering van 'Met Noabers de Boer op' gaat Chantal Everaardt met Pieter Koonstra en het publiek in gesprek. Wilt u ook de vorige Meet Up bij de Varkenshoff van Annemarie Noordman bekijken? Klik dan hier.
Met Noabers de Boer op bij Pieter Koonstra in Vinkenbuurt

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.