Nieuws

Tweede leven voor bomen en struiken die 'over' zijn

Bomen en struiken uitzoeken Groene Karavaan
Bomen en struiken uitzoeken Groene Karavaan © RTV Oost\Chantal Everaardt
Bij natuureducatiecentrum De Ulebelt in Deventer zien ze door de bomen het bos niet meer. Bijna dan, want zogeheten zaailingen en kleine boompjes die normaal weg worden gehaald bij onderhoudswerkzaamheden op een terrein zijn uitgegraven en worden uitgedeeld. Mensen kunnen deze herplanten om hun eigen leefomgeving te vergroenen.
Estella Franssen, van De Ulebelt, legt aan mensen die belangstelling hebben voor de boompjes het verschil uit tussen een walnoot en een kornoelje. Ook krijgen de mensen informatie over of de bomen geschikt zijn voor hun tuin, of dat ze misschien toch beter een hazelaar mee kunnen nemen. Het enthousiasme van de bezoekers is groot en dat doet Franssen goed.
"Vanochtend kwam hier iemand met een groot terrein in Lemelerveld, daar willen ze meer bomen en struiken planten. Dus die nam 100 boompjes mee. Dat is meters maken, maar het is ook heel erg nodig. Er moeten onwijs veel bomen en struiken geplant worden, dat is nodig voor meer schaduw tegen de hittestress, om CO2 vast te leggen, om onze leefomgeving groener te maken en voor de biodiversiteit. Op deze manier kunnen we zaailingen die 'over' zijn een tweede leven geven."
Groene Karavaan in Deventer; gratis bomen en struiken
Groene Karavaan in Deventer; gratis bomen en struiken © RTV Oost\Chantal Everaardt
Vrijwilligers hebben zo'n 600 zaailingen uitgegraven en gesorteerd. Estella legt uit dat het idee komt van klimaatbeweging Urgenda, maar dat ze er in Deventer graag gehoor aan geven. "Terreineigenaren vinden het ook heel erg mooi, anders vernietig je toch levend materiaal bij snoeien en onderhoud, nu gebruiken we het om onze omgeving mooier en groener te maken."

Groene Karavaan

De actie van Natuur voor Elkaar is onderdeel van de Groene Karavaan. Een twee weken lang durend evenement in Salland waar mensen op verschillende manieren gestimuleerd worden om zelf hun leefomgeving te vergroenen. Er zijn workshops die uitleggen over hoe je je huis kunt verduurzamen, natuurwandelingen kunt maken en exposities kunt bezoeken, maar dus ook de bomen-actie van De Ulebelt. De karavaan trekt later ook door andere delen van Overijssel.

Rododendron

Een man zoekt de mooiste rododendrons uit. "Twee jaar geleden hebben we onze rododendrons gesnoeid, iets te enthousiast blijkt nu, dus ik kijk of we ze kunnen aanvullen met deze struiken. Het is toch prachtig dat je zo groen een tweede leven geeft. Dat spreekt ons heel erg aan."
Een jongeman is samen met zijn vriendin komen kijken, zij nemen uiteindelijk 20 boompjes en struiken mee. "We hebben net een nieuw huis gekocht en de tuin willen we graag heel groen maken. Maar wel met inheemse planten. En als je nu dit meeneemt in plaats van dat het weg gaat, dat vinden wij een mooie groene gedachte."
De Ulebelt gaat de actie nog een keer herhalen, op 19 november is een tweede uitdeel-dag en er komen nog twee dagen waarbij vrijwilligers het veld in gaan om de struikjes en bomen te verzamelen. "Iedereen heeft zijn eigen reden om mee te doen, wij hopen gewoon dat mensen zelf meer groen gaan doen en dit is een mooie manier om de planten een nieuw leven te geven."
De Ulebelt geeft gratis bomen weg om de leefomgeving te vergroenen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.