Nieuws

Eén gewonde medewerker van Veldzicht weer thuis, instelling neemt vooralsnog geen extra maatregelen

Bloemen en een kaars bij Veldzicht in Balkbrug.
Bloemen en een kaars bij Veldzicht in Balkbrug. © Persbureau Meter
De Dienst Justitiële Instellingen (DJI) neemt vooralsnog geen extra maatregelen naar aanleiding van de steekpartij, gisteren in het psychiatrisch centrum Veldzicht in Balkbrug. Dat zegt een woordvoerder van de DJI. Gisteren stak een patiënt van de instelling drie medewerkers neer en pleegde daarna zelfmoord. Een medewerker overleed, twee andere medewerkers raakten gewond, één van hen is intussen weer thuis.
Een woordvoerder van die dienst geeft een dag na de gebeurtenissen in Veldzicht aan dat vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen op de afdelingen van de kliniek worden genomen. Ze verwijst naar het onderzoek dat zal plaatsvinden naar aanleiding van de steekpartij van gisteren. "Zo'n onderzoek leidt altijd tot aanbevelingen", aldus de woordvoerder, die daarmee maatregelen in de toekomst niet uitsluit.

Nadenken

Directeur Hanny van Geffen van de kliniek gaf gisteren in een eerste reactie dat de komende dagen in het teken staan van nadenken over hoe met de gebeurtenissen om te gaan. "Met de woede, met de teleurstelling. Ik vind het ook niet gepast om daar nu direct een plan voor te hebben liggen. Wij willen eerst laten zien dat we begaan zijn. Dat wij net zo verdrietig zijn. We gaan naar verloop van tijd eens kijken wat voor plan daar onder ligt. Maar dat vind ik veel te koud klinken voor nu."
Veldzicht helpt patiënten met complexe psychiatrische problemen. Veel patiënten in Veldzicht hebben een andere culturele achtergrond. Sommige van die patiënten pleegden door hun psychische stoornis misdaden. Het centrum is onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Incidenten

Binnen Veldzicht hebben zich de afgelopen jaren regelmatig (gewelds)incidenten voorgedaan. Begin dit jaar stichtte een patiënt die in de kliniek verbleef brand in haar kamer. Die brand werd geblust door personeel.
Augustus vorig jaar werd een medewerker neergestoken in de kliniek. De medewerker raakte gewond en werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Na een worsteling is de cliënt overmeesterd.
In 2019 raakten twee medewerkers gewond bij een steekpartij, een patiënt uit de vreemdelingenbewaring viel een medewerkster aan. Dat zou zijn gebeurd met een zelf gemaakt steekwapen. Na het incident werd de patiënt overmeesterd en aangehouden. Ook hij raakte hierbij gewond. De dader zei later in de rechtbank dat hij zich niets meer van het incident kon herinneren.
In februari 2018 werden twee brandjes gesticht in de kliniek door patiënten. Dat gebeurde op het niet-strafrechtelijke deel van het complex.

Gewonden steekpartij

Eén van de medewerkers die gisteren gewond raakte, is intussen weer thuis, meldt de woordvoerder van DJI. De tweede gewonde medewerker ligt nog in het ziekenhuis. Met die medewerker wordt 'intensief' contact gehouden. Over de identiteit van de slachtoffer en de dader worden geen mededelingen gedaan.

Reacties

Burgemeester Maarten Offinga van de gemeente Hardenberg zegt in een reactie op Twitter dat hij geschokt is door 'het tragische voorval bij bij Veldzicht. Eerder al reageerde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming in gelijke bewoordingen.
Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0800-0113.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.