Nieuws

Almeloër (26) staat oog in oog met vier wolven: "Dit kon fataal aflopen"

Berkay
Berkay © Beeldbewerking Omroep Gelderland
De 26-jarige Berkay uit Almelo was nietsvermoedend met zijn vriendin aan het fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe, toen er ineens drie wolven opdoken. Tijdens de fietstocht op weg naar de uitgang, doken de beesten achter elkaar op.
Tegen Omroep Gelderland zegt Berkay dat hij met zijn vriendin aanvankelijk de verkeerde kant op was gefietst. Het werd al wat later en het stel wilde naar huis. Per ongeluk reden ze naar de uitgang in Hoenderloo. Toen ze hun fout ontdekten, besloten ze alsnog naar de juiste uitgang te fietsen. Onderweg naar Schaarsbergen begon het al wat schemerig te worden, maar het stel trapte rustig door. "Ineens stond daar een wolf" zegt Berkay.

"Die wil helemaal niet weg"

Volgens de Almeloër stond het dier op zo'n vijf meter afstand midden op het pad: "Ik dacht: hij wil de confrontatie aangaan. Die wil helemaal niet weg." Berkay had eerder filmpjes van de wolf gezien, maar het gedrag van deze wolf was volgens hem duidelijk anders: “Hij stond in een sluiphouding met de kop omlaag en stapte langzaam op ons af." Door flink wat lawaai te maken, weet het tweetal de wolf af te schrikken en kunnen ze ontkomen. Tijdens de vlucht raken de twee wel lichtgewond en lopen schaafwonden op. Berkay laat ze liever niet zien: "Ik houd ze liever privé."
Berkay uit Almelo zag maar liefst vier wolven
Maar net als Berkay en zijn vriendin denken dat ze veilig zijn, duiken er ineens nog eens drie wolven op. De dieren rennen achter Berkay en zijn vriendin aan en blijven ze volgen: "Met m'n fiets kon ik geen weerstand bieden tegen drie wolven". Met de zaklamp op zijn mobiele telefoon beschijnt hij de dieren, waarna ze uiteindelijk in de bossen verdwijnen.

Slapeloze nachten

Berkay heeft nog dezelfde avond contact met een boswachter van het Nationaal Park. Die adviseert het stel om aangifte te doen bij de politie. De politie kan dat niet bevestigen. Wel laat het Nationaal Park Hoge Veluwe weten dat er op de betreffende avond een incident is geweest tussen een bezoeker en een wolf.
Naar eigen zeggen is de vriendin van Berkay zwaar aangeslagen door het voorval: "Ze heeft er nog steeds slapeloze nachten van. Het was bizar: je wordt niet elke dag belaagd door een groep wilde wolven.” Berkay is blij dat het voorval goed is afgelopen: “Stel je voor dat we een klein kind bij ons hadden, helemaal in paniek. Wellicht was het dan fataal afgelopen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.