Nieuws

NU'91: "Geweld tegen zorgmedewerkers neemt toe"

Bloemen voor de deur van Veldzicht
Bloemen voor de deur van Veldzicht © Persbureau Meter
Zorgmedewerkers hebben steeds vaker te maken met geweld op de werkvloer. Dat zegt beroepsorganisatie NU'91 in een reactie op de dodelijke steekpartij in de psychiatrische kliniek Veldzicht in Balkbrug.
"We horen en zien dat het geweld richting zorgmedewerkers toeneemt", zegt NU'91-voorzitter Stella Salden. De organisatie hield eind vorige maand een peiling onder ruim tweeduizend zorgmedewerkers.
Daarin gaf 42 procent van de ondervraagden aan dat het afgelopen half jaar de agressie op de werkplek is toegenomen. In bijna de helft van de gevallen gaat het om fysieke agressie.

Onderzoek

Bij de steekpartij zaterdag in Veldzicht kwam een medewerker van het psychiatrisch centrum om het leven. De dader was een cliënt van de kliniek. Hij pleegde later zelfmoord. Twee andere werknemers raakten gewond, van wie er één inmiddels weer thuis is. "Ons medeleven gaat uit naar de familieleden en de collega’s van de slachtoffers", zegt Salden.
Er komt een onderzoek naar de toedracht van de steekpartij. "We willen weten hoe dit zo mis is kunnen gaan", zegt Salden, die pleit voor een grondig onderzoek. Vakbond FNV deed gisteren dezelfde oproep.
Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0800-0113.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.