Naar de grot van Bernadette

Heb ik weer: ik heb me in een onbewaakt ogenblik laten overhalen mee te gaan naar Lourdes.... Lourdes? Dat is toch die plek in de Pyrenee├źn waar Maria zou zijn verschenen aan een jong meisje, Bernadette? Juist ja.

Waar ze water verkopen en kaarsen en Mariabeeldjes en allerlei andere commerciële meuk? Precies. Waar het begrip massatoerisme ongeveer is uitgevonden? Eh... .

En daar ga ik dus naar toe... ik zal er gelijk bij zeggen: Ik heb er (nog) niets mee maar ik sta voor alles open. Want ik ga voor RTV Oost een aantal korte repo's maken die worden uitgezonden in Overijssel Vandaag. Het is de bedoeling dat ik een paar mensen ga volgen. Met je camera? Ja. Hinderlijk volgen? Ongetwijfeld.

Onderneming
Het wordt een hele onderneming. Camera mee, statief mee, laptop mee. Zaterdag kreeg ik de reispapieren in de bus. Bus 5A brengt me in de nacht van 2 mei in zes uur naar de opstapplek van de TGV in Noord Frankrijk. Dan nog 11 uur in de trein... Kennismaken met deelnemers en vrijwilligers, verhaallijnen uitzetten. Ik ben dan een week in Lourdes, in het gezelschap van de anderen die meegaan op deze derde bisdombedevaart.

Gezin Koning

En werkelijk, ik krijg er al zin in! Dat komt vooral door Hans, José, Niels en Lars Koning uit Deventer. Vier pelgrims uit één gezin, hoe uniek is dat! Ze beleven alle vier de reis op een andere manier.

De 20-jarige Niels studeert voor priester. Hij is de jongste priesterstudent van Nederland. Zijn jongere broer Lars is acoliet in de Broederenkerk: de volwassen versie van de misdienaar. Moeder José noemt zichzelf een echt kind van de jaren zestig. “Door onze jongens zijn wij weer meer betrokken geraakt bij de kerk”, vertelde ze me. En vader Hans is van huis uit protestants.

Verhalen

Ik ben benieuwd naar hun verhalen. Wat boeit ze in Lourdes? De commercie in elk geval niet, ook niet het massatoerisme. Wat is het geheim van Lourdes? Ik hoop in die week het geheim van Bernadette te ontdekken. Ik vermoed dat het te maken heeft met gemeenschapszin. Met hulpvaardigheid en er zijn voor de ander. Misschien ook wel met bezinning - ondanks al die duizenden andere pelgrims. Ik ga het meemaken.

Reageren