Nieuws

Almelo wipt de meeste tegels in Overijssel

Wethouder Jan Peter van der Sluis gaf namens Kampen startsein voor NK tegelwippen
Wethouder Jan Peter van der Sluis gaf namens Kampen startsein voor NK tegelwippen © Marielle Beumer
Het NK Tegelwippen is dit jaar gewonnen door Den Haag. De Hofstad verving afgelopen jaar 306.178 stoeptegels door groen. In Overijssel is Almelo winnaar: de gemeente wipte in deze provincie de meeste tegels.
In de afgelopen zeven maanden hebben landelijk meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen. Dat is een nieuw record voor het NK Tegelwippen, een onderlinge competitie van 135 deelnemende gemeenten die drie jaar geleden werd gestart om een fijnere en meer klimaatbestendige leefomgeving te creëren.
Dit jaar zijn 250.000 vierkante meter aan versteende particuliere voor- en achtertuinen en schoolpleinen getransformeerd tot groen. Dat zijn veertig voetbalvelden bij elkaar.

Almelo tegelwipkampioen

Almelo wipte 81.831 tegels, dat zijn er 1119,75 per duizend inwoners. De Overijsselse tegelwipkampioen eindigde daarmee in de landelijke competitie voor middelgrote gemeenten (50.000 - 100.00 inwoners zelfs op de eerste plaats. Hengelo werd tweede met 79.129 tegels, omgerekend 975.13 tegels per duizend inwoners.
In de competitie voor kleine gemeenten (minder dan 50.00 inwoners) reikte Oldenzaal tot de derde plaats, met 64.385 tegels oftewel 2022,65 tegels per duizend inwoners. Losser werd vierde met 23.838 gewipte tegels, dat zijn er 1050,83 per duizend inwoners.
Bij de strijd tussen de grote gemeentes met meer dan 100.000 inwoners eindigde Enschede op de zesde plaats met 62.095 tegels. Dat komt overeen met de totale oppervlakte van de Oude Markt in het centrum van Enschede.

Halt aan verstening

Het NK Tegelwippen helpt om de verstening in de steden een halt toe te roepen. Zeventig procent van de oppervlakte van Nederlandse gemeenten is bebouwd en bestraat. Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de bodem weer als spons functioneren. Daarbij werkt groen verkoelend voor de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en draagt bij aan meer biodiversiteit.
-

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.