Nieuws

GroenLinks en ChristenUnie pleiten voor nieuw Overijssels volkslied

Lied Noabers van Hendrik Jan Bökkers voorbeeld voor nieuw Overijssels volkslied
Lied Noabers van Hendrik Jan Bökkers voorbeeld voor nieuw Overijssels volkslied © RTV Oost
GroenLinks en ChristenUnie stellen de Provinciale Staten voor een nieuw Overijssels volkslied te kiezen. Het huidige volkslied van Overijssel uit 1951 is nauwelijks bekend onder onze inwoners en kan volgens beide Statenfracties prima worden vervangen door een actueler eigentijdser volkslied met aandacht voor waarden als noaberschap.
Het huidige Overijsselse volkslied ‘Aan de rand van Hollands gouwen’ stamt uit 1951,en bevat zinnen zoals “K Heb U lief; G’omvat in Glorie Oudheid, kunst en klederdracht”.
Deze tekst spreekt volgens GroenLinks en ChristenUnie in deze tijd niet meer aan. Kees Slingerland van GroenLinks en Jan Westert van de ChristenUnie willen een werkgroep instellen die met componisten en/of tekstschrijvers aan de slag gaat om met een eigentijdser volkslied te komen.

Hendrik Jan Bökkers

Kees Slingerland en Jan Westert komen met de suggestie om het lied ‘Noabers’ van Hendrik Jan Bökkers als voorbeeld te nemen. Een lied met een goede typering van de Overijsselse cultuur waarin burenhulp, contact met elkaar en het samen ergens voor staan vaste ingrediënten van de samenleving zijn.
"In Overijssel mogen we best trots zijn op ons typische ‘Noaberschap’ waar Bökkers over zingt en dat door het Nedersaksisch voor iedereen goed te begrijpen is. Het lied heeft een aantrekkelijke melodie die uitnodigt tot meezingen", aldus Slingerland.
Het Statenvoorstel wordt morgen ingediend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.