Nieuws

Patiënt Veldzicht die medewerkster doodstak had vrijwel zeker psychose

Patiënt van kliniek Veldzicht Balkbrug, die medewerkster doodstak, verkeerde mogelijk in psychose
Patiënt van kliniek Veldzicht Balkbrug, die medewerkster doodstak, verkeerde mogelijk in psychose © Persburea Meter
Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat de patiënt van de kliniek Veldzicht in Balkbrug, die afgelopen weekeinde een medewerkster doodstak en twee anderen verwondde, op dat moment in een psychose verkeerde. Dat hebben bronnen tegenover RTV Oost verklaard. De twee gewonde vrouwelijke sociotherapeutes zijn ontslagen uit het ziekenhuis en weer thuis.
In de kliniek in Balkbrug worden met name psychiatrisch patiënten behandeld. De begeleiding is er uiterst intensief: voor de 175 patiënten zijn er 340 medewerkers.
Nadat Veldzicht circa 80 jaar lang een tbs-kliniek was, is de inrichting sinds 2016 een Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP); overigens het enige in zijn soort in ons land. Er worden onder anderen asielzoekers met psychiatrische problemen opgevangen. Ook de veroorzaker van de fatale steekpartij van afgelopen weekeinde had een migratieachtergrond.

Tbs'ers behandeld

Hoewel Veldzicht officieel geen tbs-inrichting meer is, wordt er nog wel altijd een beperkt aantal tbs'ers behandeld. Zij verblijven in het strengst beveiligde gedeelte van Veldzicht.
De veroorzaker van de steekpartij werd verpleegd op een open afdeling. Wat inhield dat hij vrij kon rondlopen. De patiënten op deze afdeling hebben weliswaar een eigen kamer, maar de deur ervan staat open en de bewoners brengen hun tijd vooral in groepsverband door.
Zodoende kon het gebeuren dat de patiënt zaterdagmiddag kon aankloppen bij het vertrek voor het personeel. De sociotherapeute die opendeed - een zeer ervaren kracht die al jaren meeloopt - maakte geen schijn van kans en werd meteen neergestoken.
Nadat de man twee andere medewerkers verwondde, verschanste hij zich op zijn eigen kamer. De patiënt probeerde het interieur en zichzelf in brand te steken, maar doordat de sprinklerinstallatie begon te sproeien mislukte dat. Daarop bracht hij zichzelf met het mes een dodelijke steek in zijn hals toe.

Ervaring met psychoses

Het personeel van Veldzicht heeft veel ervaring met psychoses. Afgaande op het gedrag dat de patiënt die zaterdagmiddag vertoonde, bestaat nu het zeer sterke vermoeden dat hij op het moment van de geweldsuitbarsting in een psychose verkeerde. De man maakte een totaal afwezige indruk en de medewerkers, die getuige waren van het drama, hadden het idee dat hij totaal niet wist wat hij deed.

Nader onderzoek

Gisteravond werd bekend dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek laat doen naar de tragedie in Veldzicht. Directeur Hanny van Geffen liet eerder al weten zich op dit moment nog niet bezig te willen houden met vragen over beveiliging en de toedracht van de steekpartij, maar zich te willen richten op de opvang van medewerkers en patiënten. Meerdere personeelsleden en bewoners waren getuige van de steekpartij, maar het incident heeft ook op de rest van het personeel grote indruk gemaakt.
De vakbond FNV heeft inmiddels opheldering geëist en z'n zorgen uitgesproken. Volgens NU'91 neemt agressie tegen zorgpersoneel toe.

Steekwapen

Een van de cruciale vragen wordt straks onder meer hoe de bewoner aan het mes kwam. Duidelijk is dat een deel van de Veldzicht-patiënten voor het eten bestek in bruikleen krijgt. Er wordt echter scherp op gecontroleerd of al het bestek naderhand weer wordt ingeleverd.
Dat patiënten bestek ter beschikking krijgen is in het verleden vaker punt van discussie geweest binnen Veldzicht. Medewerkers laten tegenover RTV Oost weten dat ze echter realistisch genoeg zijn om te beseffen dat incidenten nooit helemaal uit te sluiten zijn. "Als bewoners echt kwaad in de zin hebben, vinden ze altijd wel een wapen. Desnoods gebruiken ze heet water, zoals al eens is gebeurd."
Veldzicht is de afgelopen jaren vaker opgeschrikt door incidenten.
Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wil niet ingaan op de bevindingen van het personeel dat de patiënt ten tijde van de steekpartij een psychose zou hebben. "Dat maakt allemaal deel uit van het onderzoek en daar doen we dan ook geen mededelingen over."
Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0800-0113.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.