Nieuws

Overijsselse skibanen waken voor valkuil: "Een paar lessen en dan kan ik skiën"

Kinderen krijgen skiles
Kinderen krijgen skiles © RTV Oost
"Een paar lessen en dan kan ik skiën." Die gedachte is de grootste valkuil voor mensen die op wintersportvakantie gaan. Overijsselse skibanen waken hiervoor en benadrukken dat een goede voorbereiding belangrijk is. Zeker voor de groep mensen die de afgelopen twee jaar niet heeft geskied vanwege corona.
Indoor Ski Centrum Leenman uit Zwolle is een van de skibanen die wintersporters een goede voorbereiding op het hart drukt. "Mensen die twee jaar niet op ski's hebben gestaan en zich niet goed voorbereiden op de komende vakantie, gaan dat merken. Je gaat lastiger terug naar je eigen niveau. Het is geen fietsen. Je krijgt overschatting en ongelukken", zegt mede-eigenaar Jan Leenman, die les geeft op een rollerbaan. Dit is een tapijt dat als een lopende band onder ski's glijdt en het gevoel geeft alsof je op een echte piste staat.
'Ga niet ongetraind naar de wintersport' is al decennia het advies.

Duizenden euro's

Net als veel dingen wordt de wintersportvakantie duurder. Leenman: "Een verhaal dat ik best vaak hoor is dat mensen een paar duizend euro uitgeven aan wintersport. Eenmaal terug zeggen ze dat het zwaar was en dat ze zich beter hadden moeten voorbereiden. Als ze dat hadden gedaan, hadden ze meer plezier gehad voor die duizenden euro's. Een voorbereiding is goedkoper dan een wintersportvakantie."
Beginners raden we zeven tot tien lessen aan
Kyra Bos, skilerares Ski Promotion Deventer
Ook Velthuis van Skicentrum Moser uit Enschede weet dat veel vertrouwen de grootste valkuil is. "Mensen denken dat ze er met een paar lessen zijn. Ze zien skiën als een vrije tijdsport. Beginners raden we zeven tot tien lessen aan. Dan kunnen ze een goede basis leggen", vertelt Velthuis van Skicentrum Moser, dat een borstelbaan heeft. Oftewel: een heuvel of kunstmatig aangelegde heuvel met groene plastic matten.
Ski-lessen op de indoor ski-baan in Zwolle
Ski-lessen op de indoor ski-baan in Zwolle © RTV Oost / Mark bakker
Kyra Bos van Ski Promotion uit Deventer herkent het verhaal van Velthuis. Bos zegt: "Mensen hebben veel vertrouwen. In drie lessen leer je niet goed skiën. Je moet niet te snel stappen vooruit willen maken tijdens een les en controle hebben over je ski's. Onder meer goed sturen is belangrijk."

Horrorverhalen

Sommige wintersporters kiezen voor les van instructeurs in het buitenland. Eerst wat lessen en daarna zelf de piste af. Leenman hoorde daar geen goede verhalen over. "Ik heb horrorverhalen gehoord over groepslessen in het buitenland. Een aantal kreeg geen aandacht. De kracht van een rollerbaan zoals bij ons is dat het persoonsgericht is en dat het goed is voor de techniek."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.