Nieuws

Minister Bruins Slot: "Ommermars is goed voorbeeld voor andere burgerinitiatieven"

Minister Hanke Bruins Slot op werkbezoek in de Ommermars
Minister Hanke Bruins Slot op werkbezoek in de Ommermars © RTV Oost Jolande Verheij
Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot is onder de indruk van wat er voor elkaar is gekregen bij de Ommermars. Dat zei ze vanmorgen tijdens een werkbezoek aan het gebied. Om de rivier de Vecht bij Ommen meer ruimte te geven, moest er landbouwgrond verdwijnen. Dankzij een burgerinitiatief is de Ommermars nu een plek waar natuur, recreatie en waterveiligheid samen gaan.
In de ochtendzon wandelt minister Bruins Slot met een groot aantal betrokkenen over de Ommermars. Waar vroeger weilanden lagen is nu een waterrijk natuurgebied met wandel- en fietspaden en een groot kinderspeeleiland. Een kudde schapen bekijkt het gezelschap van een afstandje.
"Het is prachtig", zegt de minister:
Minister Bruins Slot onder indruk van Ommermars: "Goed voorbeeld"

Rust en ruimte

De minister geniet van haar rondje over de Ommermars: "Het is prachtig. Het is speelnatuur voor kinderen, het is versterking van de biodiversiteit, het is waterveiligheid en mensen kunnen hier genieten van rust en ruimte. Het is echt van onderaf tot stand gekomen, waar jaren hard aan is gewerkt en waar iedereen nu heel veel plezier van heeft."
De Ommermars was landbouwgebied langs de oevers van de Vecht. Maar dat moest verdwijnen om de rivier meer ruimte te geven. Dat is hard nodig om overstromingen en ook droogte tegen te gaan. Het burgerinitiatief Ommermars heeft het voor elkaar gekregen dat het niet alleen een overloopgebied is van de Vecht, maar ook een aantrekkelijk gebied voor mens en natuur.

Van onderaf

Alwin te Rietstap van Ruimte voor de Vecht is blij met het bezoek van de minister: "Wij zijn heel trots dat de minister nu hier in het Vechtdal komt kijken hoe we dit doen, want het gebeurt niet vanuit de overheid, het gebeurt echt vanuit de inwoners. Het rijk wil graag partner zijn mét ons, want hier weten heel veel verschillende partijen elkaar heel goed te vinden."
De Ommermars is geworden wat het nu is dankzij dertien verschillende organisaties en overheden. Gemeente, waterschap, provincie, het Rijk, natuurbeschermers, en natuurlijk het burgerinitiatief, iedereen deed mee. Het Rijk kwam over de brug met geld van de regiodeal, een potje met geld speciaal voor projecten die welzijn en leefbaarheid ondersteunen en waar inwoners ook aan meewerken.
Vogelkijkhut Ommermars
Vogelkijkhut Ommermars © RTV Oost Jolande Verheij

Stutten en steunen

Het beheer en onderhoud wordt gedaan door de stichting Ommermars. Dat is een grote verantwoordelijkheid voor een groep vrijwilligers. Maar ze staan er niet ineens alleen voor, verzekert de minister: "Als iets vanuit de inwoners zelf komt, betekent niet dat je ze maar los moet laten. De samenwerking met alle instanties is hier echt heel goed. Je moet zorgen dat je stut en steunt als het even niet goed gaat."
"Dit is echt een heel goed voorbeeld van hoe je elkaar als burgers en overheden kunt vinden en versterken", vervolgt Bruins Slot, "je ziet dat je zo veel voor elkaar kunt krijgen en we zijn dan ook blij dat we hier als rijk ook een steentje aan hebben kunnen bijdragen vanuit de regiodeals. En als ik zie hoeveel kracht en kunde hier aanwezig is, daar ben ik erg van onder de indruk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.