nieuws

Waarom viert Holten de vrijheid met een V1-bom?

De afbeelding van de V1 in Holten
De afbeelding van de V1 in Holten
Wat doet een afbeelding van een V1-bom, een onbemand straalvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog met een bom aan boord, bij het bevrijdingsfeest in Holten? Dat vroeg geschiedenisleraar Jan-Wolter Smit zich af toen hij de afbeelding op de Oranjestraat in Holten zag staan.
Bij het tankstation aan de Oranjestraat staat sinds kort een groot bord, met daarop een Canadese en Nederlandse vlag, de jaartallen 1945 en 2015 en de slogan 'Vrijheid geef je door!'. Daaronder staat een afbeelding van een V1-bom.
"Waarom gebruikt Holten een nazi-terreurwapen om de vrede door te geven?" vraagt Smit, geschiedenisleraar bij de Waerdenborch in Holten, zich af.

Historie

Antwoord van de gemeente heeft Smit nog niet gekregen, maar de Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) Holten heeft de uitleg. "Vlakbij de plaats van het bord is in de oorlog een V1 ontploft, waarbij een aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een woordvoerder van de stichting.
In de regio zijn meer onbemande straalvliegtuigen neergekomen en vlakbij Rijssen is na de oorlog het fundament blootgelegd van een lanceerlocatie. "Sommige bewoners van de Oranjestraat woonden tijdens de oorlog ook al in de straat. Zij hebben de V1 dus meegemaakt."

Buurt dacht mee

In aanloop naar de herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei mochten bewoners meedenken over de versiering in de straten in Holten. De bewoners van de Oranjestraat kwamen volgens de SVNF zelf met het idee om ook een afbeelding van een V1 te plaatsen. Als herdenking aan de slachtoffers die de V1 op die plek maakte.

"Uitvoering beroerd"

Leraar Smit snapt het verband tussen de versiering en de V1 die in de oorlog neerkwam. "Alleen de uitvoering is wat beroerd", zegt hij. "Er liepen ook Duitsers met hakenkruizen rond. Die zet je er ook niet bij."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.