Nieuws

Provincie weigert uitvoerig natuuronderzoek bij veehouders en legt zaak voor aan Raad van State

Overijssel niet van plan te onderzoeken of acht veehouders mogelijk illegaal werken bij bemesting
Overijssel niet van plan te onderzoeken of acht veehouders mogelijk illegaal werken bij bemesting © Archief RTV Oost
Ondanks een rechterlijke uitspraak is de provincie Overijssel niet van plan om te onderzoeken of acht Overijsselse veehouders mogelijk illegaal werken. De provincie stapte vandaag naar de Raad van State om het door de Zwolse rechtbank verplichte onderzoek te laten blokkeren. “Die onderzoeklast is enorm en ondoenlijk”, aldus een provinciewoordvoerder.
De rechtbank gaf de provincie eerder dit jaar de opdracht om te kijken naar de bestaande stikstofrechten van de acht veehouders voor het bemesten van hun weilanden. Dat gebeurde na een handhavingsverzoek van milieuorganisatie MOB. Die stelde dat de veehouders onterecht zonder natuurvergunning werken.
De provincie houdt vol dat zo'n vergunning niet nodig is. Zolang de veehouders de regels van de Meststoffenwet volgen, wordt er niet teveel stikstof geproduceerd en is er ook geen natuurvergunning vereist, aldus de provincie.

Bestaande rechten

Maar MOB en de rechtbank vinden dat de provincie het handhavingsverzoek te makkelijk naast zich neer heeft gelegd. De provincie had de bestaande stikstofrechten van de veehouders moeten onderzoeken sinds de aanwijzing van de Natura 2000 gebieden in 1994. Als de veehouders vanaf toen onafgebroken legaal mest hebben uitgereden en ze hebben zich aan de regels gehouden, dan hoeft de provincie niet in te grijpen.
Maar daarvoor heeft de provincie geen bewijzen geleverd. De provincie heeft alleen gekeken of het uitrijden van mest door de veehouders eerder is toegelaten met een oude vergunning of een toen geldend bestemmingsplan. Volgens de rechtbank is het verwijzen naar het bestemmingsplan niet genoeg. De provincie had in dat geval de feitelijke situatie bij de veehouders moeten beoordelen. Dat is niet gebeurd en dat moet nu alsnog.

Nieuwe uitspraak Raad van State

Onlangs heeft de Raad van State als hoogste bestuursrechter in een andere zaak bepaald dat niet naar de feitelijke situatie bij de veehouders hoeft te worden gekeken om hun bestaande stikstofrechten vast te stellen. Als een vergunning of een bestemmingsplan het uitrijden van mest eerder toeliet, dan is dat voor de Raad voldoende.
Daarmee lijkt deze zaak van de acht Overijsselse veehouders achterhaald. De woordvoerders van de provincie zeggen nu dat de nieuwe uitspraak van de Raad hen achteraf gelijk geeft. De kans lijkt groot dat de Raad een uitgebreid onderzoek naar de rechten van de Overijsselse veehouders niet meer nodig vindt. Maar dat zal pas blijken na een vervolgzitting die begin volgend jaar wordt gepland bij de Raad van State.

'Verbijsterd'

Valentijn Wösten van MOB is woest over de nieuwe uitspraak van de Raad. “Ik ben er nog steeds verbijsterd over.” Het gevolg van die uitspraak is dat veehouders meer mest mogen uitrijden over hun land dan nodig is. En als ze zelf niet veel mest uitrijden, kunnen ze dat recht ook verkopen aan anderen. Daarmee wordt volgens Wösten het stikstofprobleem enorm vergroot. Stikstofrechten moeten juist worden verminderd om het stikstofprobleem op te lossen. De Raad beslist binnen drie weken of de provincie alsnog nader onderzoek moet doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.