nieuws

Verdeeldheid in regioraad over nieuwe samenwerking regio Twente

De grote steden zoals Almelo en Enschede zijn kritisch op het voorstel van het vormen van een Twenteraad waaraan alle 346 raadsleden van de veertien Twentse gemeenten mogen deelnemen. Dat bleek tijdens de vergadering van de regioraad woensdagavond.Â
Voor Almelo gaat de nieuwe structuur niet ver genoeg. Bert Hümmels bracht de bezwaren van de gemeente Almelo over. "De zeggenschap van de raadsleden in Twente ontbreekt. In deze structuur is het zo dat de bestuurders de besluiten nemen", aldus Hümmels.
De Twenteraad mag in het huidige voorstel slechts onderwerpen agenderen en ontwikkelingen delen. Het algemeen bestuur, bestaande uit veertien collegeleden van elke gemeente, voert de agenda uit en neemt de besluiten. De grote steden vrezen dat de Twenteraad een oncontroleerbaar orgaan wordt en dat de vormen van samenwerking te vrijblijvend zijn om tot een slagvaardige regionale samenwerking te komen. Zij zien liever de huidige structuur met in de raad één collegelid en één raadslid per gemeente gehandhaafd.

Plattelandsgemeenten

De kleinere gemeenten zien een strijd ontstaan tussen plattelandsgemeenten en de steden. "Als je als veertien gemeenten wilt samenwerken dan moet je elkaar ook gelijke kansen geven. De macht van de kleinere gemeenten mag best groter worden", zegt wethouder Ben Beens van Rijssen-Holten.
De gemeenteraden krijgen nu de gelegenheid vragen te stellen aan de commissie Robben voordat er verder gepraat gaat worden over de nieuwe structuur. Uiteindelijk moeten alle veertien gemeenteraden het eens worden met de plannen. Voor 1 januari 2016 moet er een besluit genomen zijn.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.